Türkiye’nin en büyük sanayi ve tarım kentlerinden biri olan Manisa, 2024 yılında 7,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. Tarım ve sanayi üretimiyle dikkat çeken kent, orta vadede ihracatını 10 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Ege İhracatçı Birlikleri ve Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün düzenlediği "Ege İş Dünyası Buluşmaları-Manisa Toplantısı", kentin ekonomik potansiyelini ve gelecek projeksiyonlarını gözler önüne serdi.
Gıda ambarı Manisa
Sanayi üretiminin yanı sıra Türkiye’nin gıda ambarı olarak da bilinen Manisa, 2024’te 965 milyon dolarlık tarım ihracatı gerçekleştirdi. Üzüm, zeytin, zeytinyağı, tütün, kanatlı eti ve yumurta gibi tarımsal ürünlerde güçlü bir ihracat performansı sergileyen kent, tarım ürünleri ihracatında 1,5 milyar dolarlık seviyeyi aştı.
Yatırım Yapılabilir En İdeal Kent
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Manisa’nın 27 sektörde ihracat yapan güçlü bir sanayi ve tarım kenti olduğunu vurguladı. Kentin Financial Times tarafından “Yatırım Yapılabilir En İdeal Kent” seçildiğini hatırlatan Girit, Manisa’nın işsizliğin en düşük olduğu üç ilden biri olduğunu ve yabancı sermaye yatırımlarında Türkiye’nin en cazip kentlerinden biri olarak öne çıktığını belirtti.
Manisa, Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat mevzuatına uyum sağlamak için hayata geçirdiği Responsible Destek Programı’nı etkin kullanarak ihracatını artırmayı planlıyor. Orta vadede ihracat hedefini 10 milyar doların üzerine çıkarmayı amaçlayan kent, çevreci ve sürdürülebilir üretim modeline geçerek rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Manisalı ihracatçılara davet
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu 16 ana başlıktaki ihracat destek programlarını Manisalı iş dünyasıyla paylaştı. Girit, Manisalı ihracatçıların Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ile daha güçlü bir iş birliği yaparak desteklerden faydalanması gerektiğini dile getirdi.
Kedi köpek maması sektörü öne çıkıyor
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, son yıllarda kedi-köpek maması üretiminin büyük bir ivme kazandığını söyledi. Türkiye’de üretilen kedi-köpek mamasının yüzde 68’inin Manisa’dan çıktığını belirten Öztürk, bu sektörün 19 milyon dolardan 130 milyon dolara çıkan ihracatıyla dikkat çektiğini ifade etti.
Bu kapsamda, 27 Şubat 2025’te Manisa’da büyük bir Kedi-Köpek Maması Çalıştayı düzenleneceğini açıklayan Öztürk, bu alanda Manisa’nın üretim ve ihracat merkezi olma konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
"Ege İş Dünyası Buluşmaları-Manisa Toplantısı"nın son bölümünde, Manisa’da son 20 yıldır düzenli ihracat yapan 22 firma ödüllendirildi.