Ege Üniversitesi (EÜ), proje, patent ve faydalı model alanlarında elde ettiği başarılarla, Türkiye’nin öncü araştırma üniversiteleri arasında yer almaya devam ediyor. TÜBİTAK nezdinde son dört yılda proje başvuru ve kabul oranında Türkiye birincisi olan üniversite, patent başvurularında Türkiye birincisi, ticarileştirmede Türkiye ikincisi, lisanslamada ise Türkiye üçüncüsü olarak dikkat çekiyor.

Yüzde 270 artış yaşandı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitede oluşturdukları araştırma ekosisteminin, proje ve patent tescil sayılarında önemli bir artışa yol açtığını vurguladı. TÜBİTAK destekli proje başvuru ve kabul oranlarında Türkiye birinciliğini koruduklarını belirten Prof. Dr. Budak, son yedi yılda TÜBİTAK proje sayısını 356’dan bin 319’a çıkararak yüzde 270’lik bir artış sağladıklarını ifade etti.

Çıktı odaklı araştırma anlayışı

BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) bütçesinin de 10 milyondan 470 milyon liraya yükseltildiğini aktaran Prof. Dr. Budak, üniversitenin 2016 yılında 8 olan patent başvuru sayısını bugün 60’a çıkardıklarını, patent tescil sayısını ise 1’den 30’a yükselttiklerini dile getirdi. Elde edilen bu başarıların, çıktı odaklı araştırma anlayışının bir sonucu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin Türkiye’de patent başvurularında birinci, ticarileştirme alanında ikinci, patentlerin lisanslanmasında ise üçüncü sıraya yükseldiğini belirtti.

Tüm alanlarda üst sıralara taşıma hedefi

Ege Üniversitesi’nin, vizyon oluşturan, rekabet gücü yüksek ve uluslararası görünürlüğü artan bir yükseköğretim kurumu haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Budak, araştırma altyapısını güçlendirerek Türkiye’nin bilim üretme kapasitesine önemli katkılar sunduklarını ifade etti. Tam akredite, öğrenci odaklı ve sağlık temalı bir araştırma üniversitesi olarak, Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını hız kesmeden sürdüreceklerini belirten Prof. Dr. Budak, bu başarılarda emeği geçen tüm bilim insanlarına teşekkür etti.

Muhabir: İpek Kırca