Ekonomi

Evinde yıllardır fındık kavuran ve öğüten kadın atölye kurdu

Abone Ol

Trabzon'un Yomra ilçesinde, fındık üreticisi Nurcan Yılmaz, yıllardır evinde gerçekleştirdiği fındık kavurma ve öğütme işini, iki yıl önce kurduğu atölye ile profesyonel bir hale getirdi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle hayat bulan atölyesinde, hem kendi ürettiği hem de müşterilerinin getirdiği fındıkları işliyor.

Kadın Girişimcinin Başarı Hikayesi

Üç çocuk annesi Nurcan Yılmaz, yıllardır bahçesinde ürettiği fındıkların bir kısmını satarken, bir kısmını evde kuru yemiş olarak ve tatlılarda kullanmak üzere kavurdu. 45 yaşındaki Yılmaz, evde yaptığı işten gelir elde etmek amacıyla fındık işleme atölyesi kurma fikrini geliştirdi. Bu süreçte Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olmasının da katkısı oldu. KOSGEB’in kadın girişimcilere sağladığı desteklerden yararlanmak için gerekli eğitimleri alarak bu adımı attı.

Yılmaz, sağlanan hibe desteğiyle fındık kırma ve kavurma makineleri ile donatılmış atölyesini iki yıl önce Sancak Mahallesi’nde faaliyete geçirdi. Atölyede ayrıca zar alma, ezme ve vakumla paketleme makineleri de bulunuyor. İşlerin yoğun olduğu dönemlerde birkaç kişiye istihdam sağlıyor.

İşine Olan Tutkusu

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işini severek yaptığını ve her sabah mutlu bir şekilde atölyesini açtığını belirtti. Yıllardır evde fındık işlediğini ifade eden Yılmaz, “Hem kırmayı hem kavurmayı hem de öğütmeyi, ezmesi hariç hepsini evde yapıyordum. Sonrasında bu işi mesleğe dönüştürdüm, şu anda da gayet memnunum işimden,” dedi.

Müşterilerinin getirdiği fındıkları kırma ve seçme aşamalarının ardından kavurduğunu anlatan Yılmaz, ürünlerin zarının alındıktan sonra çürüklerin ayrıştırılıp paketlendiğini söyledi. Hasat dönemi olan ağustosta iş yoğunluğunun başladığını ifade eden Yılmaz, "Marta kadar bu yoğunlukla devam ederiz. Hasadı ve kurutmasını bitiriyorlar, ondan sonra yemeklik olarak kullanmak istedikleri zaman buraya getiriyorlar. Kış için hazırlamak istiyorlar," şeklinde konuştu.

Yılda 35 Ton Fındık İşliyor

Yılda 35 ton kabuklu fındık işlediğini dile getiren Yılmaz, “Bunların dışında satışta olan kavrulmuş fındığım var. Baklava ve sütlaç için öğütülmüş fındığım ve ezmem var. Kırma ve kavurma sezonu durduğu zaman kendi ürünlerimi satmaya devam ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Kadın girişimcilere devlet teşviklerinden yararlanmalarını tavsiye eden Yılmaz, “Kadınlar her şeyi yapabilecek güçtedir. Kadının yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Eşimin desteği olmasa bunu yapamazdım ama benim de cesaretim olmasaydı bu kadar işin altından kesinlikle kalkamazdım,” diyerek kadınların gücüne vurgu yaptı.

Nurcan Yılmaz’ın hikayesi, hem kendi işini kurma azmiyle hem de kadın girişimciliğine destek vermesiyle birçok kadına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }