Geri dönüşüm ve döngüsel ekonominin başkenti olarak anılan Uşak, Türkiye'ye sürdürülebilirlik alanında öncülük etmeye devam ediyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), görev sahasındaki illerin ihracat performanslarını artırmak ve Ticaret Bakanlığı'nın ihracat desteklerinden en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla düzenlediği "Ege İş Dünyası" buluşmalarının üçüncü ayağını Uşak'ta gerçekleştirdi.

Döngüsel ekonomiye odaklanılmalı

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın zorunluluğuna dikkat çekti. Uşak'ın geri dönüşüm ve döngüsel ekonomideki çalışmalarıyla bu amaca büyük katkı sağladığını vurguladı. Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliğinin dünya dengelerini bozduğunu belirten Girit, dünyanın bugünkü konforuyla yaşamaya devam edebilmesi için 1,7 dünyaya ihtiyaç olduğunu, bunun mümkün olmaması nedeniyle iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve karbon salınımını düşürmek için döngüsel ekonomiye odaklanılması gerektiğini söyledi. Girit, döngüsel tekstil prensipleri, sürdürülebilir malzemeler, çevreye duyarlı tedarik zincirleri, etik üretim, onarım, ikinci el kullanım ve yeniden üretime dahil etme gibi konuların odak noktası olması gerektiğini ve Uşak'ın bu konuda örnek bir kent olduğunu ifade etti.

1 milyar dolar ihracat yapacak seviyede

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Uşak'ın 2024 yılında 442 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Girit, geri dönüşüm ve döngüsel ekonomideki başarılarıyla Uşak'ın potansiyelinin 1 milyar dolar ihracata ulaşabilecek seviyede olduğunu ve Uşaklı ihracatçılardan bu hedefi gerçekleştirmelerini beklediklerini dile getirdi. Girit, Uşaklı ihracatçıları Ticaret Bakanlığı'nın sağladığı ihracat desteklerinden en üst düzeyde yararlanmaya davet etti.

İhracat ve sürdürülebilirlik ön planda

UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir ise küresel ekonominin giderek daha karmaşık ve rekabetçi hale geldiği bu dönemde ihracatın ve sürdürülebilir ticaretin öneminin arttığını vurguladı. Uşak'ın, Türkiye'de ekonomik anlamda birçok ilke imza attığını belirten Kandemir, tekstil, geri dönüşüm, seramik, halıcılık, kanatlı hayvancılık, dericilik, süt ve süt ürünleri gibi sektörlerde üretim üssü olmaya devam ettiğini ve en çok ihracat yaptıkları ülkelerin ABD, Almanya ve Irak olduğunu söyledi. Kandemir, sürdürülebilirlik, Yeşil Mutabakat ve Yeşil OSB'nin bu dönemdeki plan ve programlarının temelini oluşturduğunu ve Avrupa Birliği'nin çevre kriterlerini sağlamayan bölge ve işletmelerin ürünlerini almamaya kararlı olduğunu, bu nedenle ticareti ve ihracatı sürdürebilmek için "Yeşil Dönüşüme Hızla Adapte Olmak" gerektiğini vurguladı. Uşak'ın tekstil, deri, alüminyum ve plastik gibi birçok alanda geri dönüşüm yapabilen nadir bir üretim ekosistemine sahip olduğunu ve bu sektörler arasında lokomotif olanın Türkiye'deki üretim payı yüzde 72 olan tekstil geri dönüşüm sektörü olduğunu belirtti. Uşak'ın yılda 708 bin ton tekstil, 162 bin ton deri, 90 bin ton plastik atığını ve 8 bin ton alüminyum hurdasını geri dönüştürerek ekonomiye kazandırdığını açıkladı.

EİB ile ortak çalışma isteği

Kandemir, tekstil geri dönüşüm sektörü ve makine sektörüne yönelik iki URGE projesi yürüttüklerini ve Uşak’ın ihracat potansiyelini artırmak, sektörel çeşitliliğini güçlendirmek ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir yer edinmek için EİB ile ortak çalışmalar yürütmek istediklerini belirtti. EİB'den alacakları destekle firmaların eksikliklerini giderebileceklerini ve mevcut ekosistemi güçlendirebileceklerini ifade eden Kandemir, "Birlikte kazanalım" anlayışıyla oluşturulacak bu sinerjinin hem Uşak'ın ihracatını artıracağını hem de ulusal düzeyde örnek teşkil edeceğini söyledi.

20 firmaya ödül verildi

EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve EİB Devlet Yardımları Şubesi uzmanları, Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara sağladığı 16 başlıktaki ihracat destekleriyle ilgili Uşaklı firmalara sunum yaptı. Etkinlik sonunda, Uşak'ta 20 yıldır ihracat yapan 20 firmaya ödülleri takdim edildi. EİB heyeti ayrıca Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş'ı ve sektörlerinde başarılı olan Muratbey Peynirleri, Haksa Tekstil ve Gedik Piliç firmalarını da ziyaret etti.

Muhabir: Canan Kaya