İzmir’de kış aylarının kendini iyice göstermesiyle, uzun süreli öksürük, ateş, boğaz ağrısı ve ses kısılması gibi hastalıklara yakalanma oranı arttı. Vatandaşlar, mevsimsel grip enfeksiyonu olarak başlayan hastalıkların neredeyse 2 aya yakın etkilerini göstermeye devam ettiğinden şikayet ederken, uzmanlar ise, hastalıkların çıkış nedeninin birden fazla virüsün birlikte enfeksiyona neden olması olduğunu ve iyileşme sürecinin de buna bağlı olarak uzadığını belirtti. 

yuce-ayhan-yenibakis

“Influenza artışta”

Mevsim itibariyle toplumda etkili olan hastalığın Influenza olduğunu ve bu enfeksiyonun ise farklı enfeksiyonlara dönüşebileceğini kaydeden Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Yüce Ayhan, “Mevsim itibariyle solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış var. Ancak bu zaten kış aylarında genel olarak artışa geçen bir durum. Genellikle Ocak ayında biz mevsimsel Influenza’nın artışa geçtiğini her yıl görüyoruz. Şu anda da Influenza’nın A ve B semptomlarında artış var. Ancak Ifluenza’da birden fazla virüsün aynı anda vücuda etki ettiğini biliyoruz. Bu durum özellikle riskli gruplarda daha fazla etkili ve riski olabilir” dedi.

“Covid’in varyantı olabilir”

Uzun süren enfeksiyonların Covid’in devamı olabileceğini belirten Ayhan, “Bu uzun süreli grip enfeksiyonları, Covid’in bir çeşidi olabilir ancak Covid de artık bir mevsimsel hastalık. Biz bu hastalığı kesin olarak etkenini bilmeden Covid mi yoksa Iflunenza’nın bir çeşidi mi olup olmadığını bilemeyiz. Dolayısıyla tedavi için öncelikle tetkiklerin yapılması ve üzerine de doğru ilaç tedavisinin uygulanması gerekmektedir” diye konuştu. 
Bazı mevsimsel hastalıkların, mutasyona uğrayarak, alışılmışın dışında uzun sürebilen enfeksiyonlar olabileceğini kaydeden Ayhan, “Şu anda genel itibariyle etkili olan hastalık Ifluenza. Influenza riskli dediğimiz, yani kronik rahatsızlıkları olan kesimde, örneğin astım gibi sorunları olanlarda, etkileri çok daha fazla ortaya çıkabilir. Bu noktada mutlaka doktora danışılmalı ve hastalığın gidişatı için gerekli ilaçların kullanımı önemlidir. Ayrıca enfeksiyon eğer bakteriyel bir enfeksiyon ise, antibiyotik kullanılmak zorunda kalınabilir” ifadelerini kullandı.

“Reçetesiz ilaca dikkat”

Doktorun tavsiye ettiği ilaçların dışında herhangi bir ilaç kullanımının antibiyotiklere bağışıklık kazandırabileceğini vurgulayan Ayhan, “Bu gibi uzun süreli ve yüksek etkili hastalıklarda, mutlaka doktora danışılmadan herhangi bir ilaç alınmamalı. Özellikle riskli gruplar için bu oldukça önemli. Çünkü etkileri artabilecek bir virüs enfeksiyonu veya antibiyotik tedavisi gerektiren bakteriyel bir enfeksiyon olabilir. Yanlış ilaç kullanımı, hastanın vücudunda yan etkilere neden olabileceği gibi, antibiyotiklere karşı vücudun bağışıklık geliştirmesine ve herhangi bir bakteriyel enfeksiyonda antibiyotiklerin işe yaramamasına neden olabilir” dedi.

Tuncay Sayılkan-3

“Antibiyotik talebi arttı”

İzmir’de son haftalarda gribal enfeksiyonların artışa geçtiğini ve özellikle antibiyotik, ateş düşürücü ve öksürük ilaçları gibi soğuk algınlığı ilaçlarındaki talebin son bir haftada çok fazla arttığını kaydeden İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “İzmir mevsimsel olarak Türkiye’nin birçok şehrine göre çok daha ılıman bir havaya sahip. Dolayısıyla burada salgının yeni yeni artışa geçmiş olabileceğini düşünüyoruz. Son bir haftada özellikle soğuk algınlığı ilaçlarına ve antibiyotiklere talebin artışa geçtiğini gördük. Henüz ilaç teminimizle ilgili bir sorun yok ancak eğer salgın uzun süreli ve artarak devam edecek olursa, geçmiş yıllarda yaşadığımız gibi ilaç temininde sorunlar yaşayabiliriz” diye konuştu. 

Kaynak: Dilek Çakır Durak