Kanserle mücadelede toplumsal bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Uysal, Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin akciğer ve prostat, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu belirtti. Op. Dr. Uysal, hem erkeklerde hem kadınlarda en yaygın kanserin ise kolon kanseri olduğuna dikkat çekerek, çocuklar arasında da löseminin en sık görülen kanser türü olduğunu ifade etti.

Kadınlar kendilerini muayene etmeli

Kadınların meme kanseri riskine karşı ayda bir kez kendi kendine muayene yapmalarının büyük önem taşıdığını belirten Op. Dr. Uysal, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara yılda bir kez genel cerrahi uzmanına muayene olmalarını ve iki yılda bir mamografi çektirmelerini önerdi. Aile hekimlerinin yönlendirmesiyle hastaların devlet hastanelerinde randevusuz olarak mamografi çektirebildiğini, ayrıca mobil tarama araçlarıyla ilçelerde de mamografi hizmeti verildiğini hatırlattı.

Beş yılda bir HPV DNA testi

Rahim ağzı kanseri taramalarının da yaygınlaştırıldığını kaydeden Op. Dr. Uysal, 30-65 yaş arası kadınlara beş yılda bir HPV DNA testi yapıldığını söyledi. Kolon kanseri içinse, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde iki yılda bir Gayta Gizli Kan (GGK) testi ve 10 yılda bir kolonoskopi önerildiğini belirtti.

Ücretsiz tarama hizmetlerine vurgu

Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu ücretsiz kanser tarama hizmetlerinin yaygın olarak Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), KETEM, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde yapıldığını aktaran Op. Dr. Uysal, bu merkezlerde gerçekleştirilen koruyucu ve önleyici tahliller sayesinde kanserin erken evrede tespit edilmesinin mümkün hale geldiğini söyledi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu