Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), organize markalı perakende sektörünün, son dört aydır süren daralmanın ardından kasım ayında yapılan indirim kampanyalarıyla satışlarda ve cirolarda artış sağladığını açıkladı. Dernek, yılbaşı alışverişinin etkisiyle aralık ayının ikinci yarısında da sektörün canlı kalacağına dair beklentilerini dile getirdi.
BMD tarafından yapılan açıklamada, kasım ayına dair yapılan anketin sonuçlarına yer verildi. BMD Başkanı Sinan Öncel, perakende sektöründe adet satışlarının temmuz ayından itibaren azalmaya başladığını hatırlatarak, özellikle temmuz-ekim dönemi arasında satışların ortalama yüzde 30-40 oranında düştüğünü ve ciroların ise enflasyon oranlarının gerisinde kaldığını söyledi. Sinan Öncel, Kasım ayında yapılan indirim kampanyalarının sektörü hareketlendirdiğini belirtti ve şöyle devam etti:
"Efsane Cuma başta olmak üzere bütün bir aya yayılan indirim kampanyaları nedeniyle kasım ayının hareketli geçeceğini öngörüyorduk. Hemen hemen beklentilerimiz doğrultusunda bir tablo ortaya çıktı. Kasım anketimize katılan üyelerimizin yüzde 67'sinin, bir başka ifade ile her üç üyemizden ikisinin adet satışı ekim ayına göre arttı. Cirosunda artış beyan eden üyelerimizin oranı ise yüzde 76'ya ulaştı. Kategoriler özelinde baktığımızda geçen ay hazır giyim, ayakkabı ve kozmetik markalarımızın yaklaşık üçte ikisinin, yeme içme markalarımızın ise yarısının adet satışını artırdığını görüyoruz. Merkez Bankasının verileri de anketimizle paralel bir sonucu yansıtıyor. Merkez Bankası verilerine göre kasımda kartlı harcamaların ekim ayına göre giyim ve ayakkabıda yüzde 44, sağlık ve kozmetikte yüzde 28, yemekte yüzde 23 arttığını ortaya koyuyor. Kasım online satışlarda da hareketli geçti."
Sinan Öncel ayrıca, online satışların da kasım ayında hareketlendiğini belirterek, "Üyelerimizin yüzde 82'si geçen ay e-ticaret satışlarının arttığını bildirdi. Ancak 2023 ile kıyasladığımızda, bu yıl 29 Kasım'a denk düşen efsane cumada adet satışlarında artış bildiren üye sayımızın yüzde 60’ta kaldığını görüyoruz. Bu tabloyu, indirimlerin bütün bir aya yayılmasının sonucu olarak değerlendiriyoruz. Özetlemek gerekirse, kasım özellikle nakit sıkışıklığı çeken markalarımıza bir nebze de olsa nefes aldırdı. Yılbaşı alışverişinin etkisiyle aralık ayının ikinci yarısının da hareketli geçeceğini öngörüyoruz." diye konuştu.
Ticari Kira Artışları ve Sektörün Geleceği
Sinan Öncel, organize perakende sektörünün 2025 performansında maliyetlerin yanı sıra Türkiye’nin jeopolitik gelişmelerinin de etkili olacağını belirterek, "Özellikle fahiş kira artışlarının önüne geçecek düzenlemenin bir an önce yapılmasının enflasyonla mücadeleye de önemli katkı yapacağını değerlendiriyoruz. Nitekim olaya rasyonel yaklaşan bazı mal sahipleri yasal düzenlemeyi bile beklemeden indirime başladı." dedi. AVM'lerde henüz bu tür indirimlerin görülmediğini ancak cadde mağazalarında son dönemde fiyat düşüşlerine tanık olunduğunu belirten Öncel, tüm ticari gayrimenkullerden indirim beklediklerini söyledi.
Sinan Öncel, ayrıca, yılbaşından itibaren e-ticaret şirketlerine yönelik stopaj vergisi uygulamasının büyük bir hata olacağını ifade ederek, bu vergi artışının hem e-ticaret pazarını küçültmesine hem de enflasyonla mücadeleye zarar vermesine neden olabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.
Özetle, Kasım Ayı Perakende Sektörüne Umut Verdi
Sinan Öncel, kasım ayının perakende sektörü için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "AVM’lerde değil ama cadde mağazalarında son dönemde indirimlerin yapıldığına tanık oluyoruz. Bu işin sürdürülebilir olması için tüm ticari gayrimenkullerden indirim bekliyoruz. Aksi takdirde 2025’te ticari alanlarda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz." dedi.