Suriye'de, yakınlarını arayan yüzlerce kişi, Beşar Esad yönetiminin "ölüm kampı" olarak bilinen Sednaya Hapishanesi'nde sevdiklerinin izini sürmeye çalışıyor. Esad ailesinin 53 yıl süren iktidarının sona ermesinin ardından, Beşar Esad rejiminin uyguladığı i*kencelerle ünlü Sednaya Hapishanesi'nde hayatta kalmayı başaran siyasi tutuklular, yıllar sonra özgürlüklerine kavuştu. Kayıp yakınlarını arayan aileler ise hapishaneye giderek, burada bulunan belgelere dayanarak sevdiklerinin izlerini arıyor.
Kırmızı binada siyasi tutuklular bulunuyor
Esad'ın Ölüm Merkezi Başkent Şam’ın 30 kilometre kuzeyinde yer alan Sednaya Hapishanesi, yaklaşık 1.4 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Hapishane, 10-20 bin tutukluyu barındırabilecek kapasiteye sahip iki ana binadan oluşuyor. Beyaz binada, cinayet, hırsızlık, yolsuzluk veya askerlikten kaçma gibi suçlardan tutuklanan askeri personel bulunuyor. Kırmızı binada ise, siyasi görüşleri nedeniyle hapsedilen siviller ve askeri personel tutuluyordu.
İnfazların merkezi oldu
İnsan hakları örgütleri ve mağdurlar, Sednaya’yı özellikle 2010 yılında başlayan Arap Baharı protestolarının ardından Esad rejiminin zulmünü sergilediği bir "ölüm kampı" olarak tanımlıyor. 2011’de halk, siyasi reformlar ve Esad ailesinin otokratik yönetiminin sonlandırılmasını talep etmeye başladığında, ülke çapında yayılan protestolar sonrasında gözaltı, i*kence ve infazların merkezi "Sednaya" oldu. İnsan hakları kuruluşlarına göre, 2011 ile 2018 yılları arasında, burada 30 binden fazla tutuklu idam edildi ya da i*kence, açlık ve kötü muamele yüzünden hayatını kaybetti. 2017’ye ait uydu görüntüleri, hapishanede bir krematoryum inşa edilerek, infaz edilenlerin c*setlerinin yok edilmesi için kullanıldığını ortaya koydu.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2011 yılından bu yana Suriye genelinde 100 binden fazla kişi kayboldu ve çoğunun Sednaya'da tutulduğuna inanılıyor. Ayrıca, hapishane görevlilerinin resmi elbiselerini bırakıp kaçtıkları da rapor edildi.