İzmir’de birçok Suriyeli’nin eşyalarını veya taşınmazlarını satarak dönüş için para biriktirmeye çalıştıklarını söyleyen İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, bu nedenle edindikleri tüm malları satışa çıkardıklarını aktardı. Ali, “Suriyeliler ilk geldiklerinde eşya almaya çalışıyorlardı. Aradan geçen yıllardan sonra şimdi de ülkelerine, evlerine dönmek için ellerindeki eşyaları satıp para toplamaya çalışıyorlar. Özellikle Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde dükkanları olanlar, mobilyacıda çalışanlar veya bakkalı veya marketi olanlar dükkanlarını, araçlarını ve evlerini satışa çıkardı. Şu anda tek tük gidişler var. Örneğin geçtiğimiz hafta Ballıkuyu semtinin Kocakapı Mahallesi’nde 25 aile tuttukları bir otobüsle Suriye’ye geri döndü. Suriye’de bulunan ailelerini ziyaret edip geri dönenler de var. Ancak son dönemde konuştuğum her aile artık burada misafir olduklarını ve en kısa zamanda ülkelerine döneceklerini söylüyor” diye konuştu.

Muhammed Salih Ali-1

‘Kurban’ı bekliyorlar’

Ülkelerine gitmek isteyen Suriyeliler’in en çok zorlandıkları konunun eşyalarını satmak veya onları taşıyabilecekleri araçları tutmak olduklarını belirten Ali, “Ekonomik kriz nedeniyle eşyalarını satmakta da zorlanıyorlar. Ayrıca eşyalarını götürmek isteyenlere de taşıma firmaları çok yüksek fiyatlar veriyor. Bu da onların bütçelerini zorluyor. Eğer bir imkan veya destek verilirse eşyalarıyla birlikte gitmek istiyorlar. Taşıma için birkaç aile teklif aldı ama henüz bir anlaşma yapan olmadı. Ancak genel anlamda konuştuğumuz çoğu aile Kurban Bayramı sonrasında kesin dönüş yapacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

Naşit Birgüvi-1

‘Yüzde 5’i gitti’

Rejiminin çökmesiyle başlayan süreçte ülkesine dönen Suriyeli sayısının yüzde 5 oranında kaldığını vurgulayan Zafer Partisi İzmir İl Başkanı Naşit Birgüvi ise Suriye’de henüz yaşam şartlarının uygun seviyeye ulaşmadığını vurguladı. Birgüvi, “Bu durumu insan hakları açısından baktığımızda kabul etmek zorundayız. Ancak bununla birlikte geri dönen Suriyeli sayısı Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de yüzde 5 oranında kaldı. İzmir’de yaklaşık 6 bin Suriyeli ülkesine dönerken, geride kayıtlı yaklaşık 109 bin 477 kişi kalmış oluyor Dolayısıyla gitmek için acele ettiklerini söyleyemeyiz. Burada bir yerleşimi olan, işi, evi olan insanlar henüz yaşam şartlarının oluşmadığı bir ülkeye neden gitmek istesin ki? Gitmek istediklerini söyleseler bile gitmedikleri gözle görülür bir gerçek” dedi. 

‘Gazzeliler gelecek’

Açıklanan ‘giden mülteci’ sayılarında gidip geri dönen Suriyelilerin de olduğuna dikkat çeken Birgüvi, “Zaten bırakın Suriyeliler’in gitmesini, gündemde şu anda Gazzeliler’in Türkiye’ye gelmesi için belli bir miktar karşılığında anlaşma imzalandığına dair iddialar var. Yani kimse ülkesine dönmediği gibi daha fazla mülteci Türkiye’ye getirilmek isteniyor” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ülkesine dönen Suriyeliler ile ilgili yaptığı son açıklamada, “9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli kardeşimiz gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde ülkesine döndü” demişti. Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre ise, 31 Ekim 2024 itibarıyla İzmir'de geçici koruma altında bulunan kayıtlı Suriyeli sayısı 115 bin 477’ydi. İzmir, geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusu açısından Türkiye'deki iller arasında 9’uncu sırada yer alırken, ülkesine dönen Suriyeli sayısı ise Suriye’deki mevcut yaşam şartları nedeniyle sabit kaldı.

Kaynak: Dilek Çakır Durak