Tükürük bezi taşı hastalığı, genellikle göz ardı edilen ancak tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olarak dikkat çekiyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut, tükürük bezi taşlarının, çene altı ve yanak arkasındaki tükürük bezlerinde birikerek rahatsızlık ve ağrıya neden olabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Turgut, tükürük bezi taşı hastalığının erken teşhis edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hastalığın belirtileri

Tükürük bezi taşı hastalığı, 30-60 yaş arası erkeklerde daha fazla görülürken, yetersiz sıvı alımı, tükürük salgısının azalmasına yol açan enfeksiyonlar ve çeşitli tıkanıklıklar, taş oluşumunu tetikliyor. Doç. Dr. Turgut, taşın var olduğu tarafta yemek yedikten sonra oluşan şişlik ve ağrının tipik belirti olduğunu belirtti. Ayrıca, taşın dışarı atılamaması sonucu enfeksiyon riski oluştuğunda, bakteriyel tükürük bezi iltihabının gelişebileceğini ve tedavi edilmediği takdirde derin boyun enfeksiyonuna yol açabileceğini söyledi.

Tedavi seçenekleri

Tedavi seçenekleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Turgut, taş boyutları küçük ve yerleşimi yüzeysel olan hastalarda geleneksel yöntemler ve tedavi seçeneklerinin yeterli olabileceğini dile getirdi. Bu yöntemler arasında ağrı kesiciler, bol sıvı tüketimi ve ısı uygulamaları yer alırken, limon gibi ekşi ürünlerin tüketilmesinin tükürük sıvısını artırarak taşların dışarı atılmasını sağlayabileceği ifade edildi.

Cerrahi müdahale gerekebilir

Taşın büyüklüğü ve yerleşimi nedeniyle cerrahi müdahale gerekebileceğini söyleyen Doç. Dr. Turgut, bu durumda minimal invaziv bir yöntem olan sialendoskopi ile taşın çıkarılabileceğini belirtti. Sialendoskopi, tükürük bezi kanallarını incelemek için kullanılan bir kamera sistemi ile yapılırken, herhangi bir kesi yapılmadan taşın yerinden çıkarılması sağlanabilir. Bu yöntem, büyük taşlar için havalı kırma tekniği ile gerçekleştirilebilir.

Bununla birlikte, taşın tükürük bezi içinde yer alması durumunda, cerrahi bir müdahale gerekebilir. Tükürük bezi tamamen çıkarılacaksa, işlem genel anestezi altında yapılır ve hastanın iyileşmesi birkaç gün sürebilir.

Erken müdahale ve uygun tedavi 

Doç. Dr. Turgut, tükürük bezi taşı hastalığının tedavisinde erken müdahalenin ve uygun tedavi yöntemlerinin önemli olduğunu, aksi takdirde hastalığın daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, bu konuda uzman desteği alınmasını önerdi.

Muhabir: Nazlı Şentürk