Nöroloji Anabilim Dalı ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer ve demans hastalıklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Unutkanlığın, özellikle yaş ilerledikçe daha sık karşılaşılan bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Terzi, Alzheimer hastalığının unutkanlıkla ilişkilendirilse de, her unutkanlığın Alzheimer olmadığını vurguladı. Unutkanlığın farklı nedenlere bağlı olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Terzi, bu nedenlerin arasında B12 vitamini eksikliği, stres gibi etmenlerin yer aldığını ve unutkanlık şikayeti olan hastalar için iyi bir tanı koymak için detaylı incelemeler yapıldığını belirtti.
Yaşam tarzı büyük öneme sahip
Alzheimer ve demans hastalıklarının, genellikle 60 yaş üstü bireylerde görülse de erken yaşlarda da ortaya çıkabileceğini ifade eden Prof. Dr. Terzi, bu hastalıkların ailede genetik bir geçmişi olan kişilerde daha erken yaşlarda görülebileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Terzi, Alzheimer ve demans hastalıklarının önlenmesi için yaşam tarzının büyük önem taşıdığını belirterek, beslenme alışkanlıklarını doğru düzenlemenin hastalıklardan korunmada etkili olabileceğini söyledi. Akdeniz tipi diyetin, yani sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeninin, tuzdan kaçınmanın ve bol su içmenin önemli olduğunu dile getirdi.
Hobilere devam edilmeli
Prof. Dr. Terzi, ayrıca hobi edinmenin, bulmaca çözmenin, haber takibinin ve sanatsal ya da sportif faaliyetlerin sürdürülmesinin zihinsel sağlığı desteklediğini ifade etti. Düzenli egzersiz yapmanın da önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Terzi, haftada üç gün açık hava yürüyüşlerinin ve düzenli egzersizlerin, Alzheimer ve demans riskini azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi. Ayrıca, yaşam alanlarında ve iş yerlerinde büyük değişikliklerden kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Alzheimer ve demansın önlenmesinde sağlıklı yaşam alışkanlıklarının büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Murat Terzi, erken teşhisin önemine ve hastaların düzenli kontrollerinin yapılması gerektiğine de vurgu yaptı.