Tüberküloz (TB), 2023 yılında dünyada ölümcül bulaşıcı hastalıklar arasında yeniden üst sıralarda yer aldı. Her yıl 10 milyonun üzerinde insana bulaşan bu hastalık, ölüm nedenlerinin baş sıralarında bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Emine Afşin, tüberkülozun giderek daha fazla insanda görüldüğünü ve hastalığa karşı farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtti.
Hastalığın genel belirtileri
Doç. Dr. Afşin, tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, ancak ilerlediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Tüberkülozun belirtilerinin arasında özellikle akşamları yükselen ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, halsizlik, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetler yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Afşin, hastalığın ilerlemesi durumunda, akciğerlerde kanama ve eklem ağrıları gibi daha ciddi belirtilerin görüleceğini aktardı.
Maske kullanımının önemi
Tüberkülozun, hasta kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla diğer kişilere bulaşabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Afşin, hastaların tedavi sürecinde hijyen kurallarına dikkat etmelerinin ve bulaşmayı engellemek için maskeleri kullanmalarının önemine vurgu yaptı. Doç. Dr. Afşin, hastaların tedavi süresince izole edilmesi gerektiğini ve çevredeki kişilere bulaşma riskinin arttığını sözlerine ekledi.
En az 6 aylık tedavisi var
Tüberküloz tedavisinin en az 6 ay sürdüğünü ve ilaçların düzenli şekilde alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Afşin, hastalarla temas etmiş olan kişilerin de koruyucu ilaç tedavisi alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, erken teşhis ve tedavi ile tüberkülozun önlenmesinin mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Afşin, tüberkülozdan korunmak için çocuklara BCG aşısı yapılması gerektiğine de değindi.
Toplumsal farkındalık şart
Doç. Dr. Afşin, tüm bunların yanı sıra, erken teşhis ile tüberkülozun tedavisinde daha başarılı olunacağını belirterek, bu hastalığa karşı toplumda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini ve herkesin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.