Sağlık

Uzmanı uyardı: 5 yaşından küçük çocuğunuz varsa dikkat edin!

Abone Ol

Okulların kapanmasıyla başlayan uzun yaz tatili, çocuklarla tatile çıkmayı planlayan aileler için sıcak havanın getirdiği riskler ve yaz hastalıklarını gündeme getiriyor. Uzm. Dr. Emrullah Yüksel, az tatilinde en sık karşılaşılan sorunlardan birinin güneş çarpması olduğunu vurguladı. Çocukların açık alanlarda, havuzda veya denizde daha fazla zaman geçirdiğini belirten Yüksel, yüksek sıcaklıkların en çok bebek ve çocukları etkilediğini söyledi. Güneş çarpması, vücudun su, mineral ve tuz kaybetmesine neden olurken, bitkinlik, bilinç kaybı, artan uyuma isteği, ciltte kızarıklık, kalp atışında hızlanma, ağız ve dudak kuruluğu, terleme eksikliği, yüksek ateş ve denge sorunları gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Güneş çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemleri sıralayan Dr. Yüksel, uzun süre dışarıda kalmamak, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde açık havaya çıkmamak, güneş koruyucu kullanmak, ince ve açık renkli giysiler giydirmek, bol sıvı tüketmek, serin yerlerde zaman geçirmek, UV filtreli güneş gözlükleri kullanmak ve fast food tarzı besinlerden kaçınmak gerektiğini belirtti. Ayrıca, güneş çarpması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Yeterli sıvı alımının önemine dikkat çeken Yüksel, çocukların su, meyve suyu ve ayran gibi içecekleri, kavun ve karpuz gibi yaz meyvelerini bolca tüketmelerini önerdi.

Yaz aylarında bebeklerde sıkça görülen isilik hakkında da bilgi veren Dr. Yüksel, isiliğin ter kanallarının tıkanması nedeniyle meydana geldiğini ve cilt yüzeyinde su dolu kabarcıklar oluşarak kaşıntıya neden olduğunu söyledi. İsilikten korunmak için bebeklerin her gün yıkanması, dar kıyafetler giydirilmemesi, aşırıya kaçmadan nemlendirici kullanılması ve aşırı sıcaktan korunması gerektiğini belirtti.

Havuz ve denizde vakit geçirmenin üst solunum yolu enfeksiyonlarına, alerjiye, rinit ve sinüzite yol açarak orta kulak iltihabına zemin hazırlayabileceğini belirten Yüksel, kulak enfeksiyonlarının en sık görülen belirtisinin ağrı olduğunu söyledi. Orta kulak iltihabından korunmak için kulağa su kaçmasını engelleyecek kulak tıkaçları kullanılabileceğini ifade eden Yüksel, belirtiler görüldüğünde hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.

Islak mayonun değiştirilmemesinin kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirten Yüksel, ateş, kusma, karın ağrısı ve idrar yaparken ağrının bu hastalığın belirtileri olduğunu söyledi. İdrar yolu enfeksiyonunda erken teşhisin önemine dikkat çeken Yüksel, belirtiler başladığında hemen hekime başvurulması gerektiğini ifade etti. Denizden veya havuzdan çıkınca duş alınması ve ıslak mayoyla oturulmaması, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu tedbirler arasında yer alıyor.

Son olarak, çocuklarda güneş yanıkları durumunda soğuk ve ıslak kompresler uygulanabileceğini belirten Yüksel, yanığa bağlı ağrı varsa parasetamol verilmesi gerektiğini ve kaşıntının azaltılması için antihistaminiklerin kullanılabileceğini söyledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }