Sağlık

Vitamin Eksiklikleri: Vücutta Ani Değişimlere ve Ciddi Hastalıklara Yol Açabilir

Abone Ol

Deneyimli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, vücutta ani değişimlere ve açıklanamayan hastalıklara yol açabilen vitamin eksiklikleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Baysal, görme bozukluğu, kansızlık, stres, uykusuzluk, cilt problemleri ve sinir hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun vitamin eksikliklerinden kaynaklanabileceğini belirtti.

Dr. Serdal Baysal, sağlıklı beslenmenin vitamin ve mineral eksikliklerini büyük ölçüde önlediğini ifade ederken, sağlıksız beslenen bireylerde ise metabolizmanın ihtiyaç duyduğu bu hayati maddelerin yetersizliğinin çeşitli şikayetlere yol açabileceğini vurguladı. Vitamin ve minerallerin vücut tarafından üretilmediğini, bu yüzden gıdalarla veya çeşitli takviyelerle alınmaları gerektiğini söyleyen Dr. Baysal, "A vitamini eksikliği durumunda cilt kuruluğu, yüksek tansiyon, saç ve tırnak kırılmaları, görme bozuklukları, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. B1 vitamini eksikliği ise dolaşım ve sinir sistemi sorunları, sindirim bozuklukları ve halsizlik şeklinde kendini gösterebilir. B6 vitamini eksikliği de sinir sistemi sorunlarına ek olarak böbrek taşı oluşumu ve kansızlık gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. B12 vitamini eksikliği ise özellikle alzaymır gibi kalıcı sinir sistemi bozukluklarına yol açabilir" dedi.

Magnezyum eksikliğinin ise yaygın bir sorun olmadığını belirten Baysal, ancak bu durumun özellikle şeker hastalığı, kronik alkolizm, sigara kullanımı, kanser, mide-bağırsak hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişebileceğini ifade etti. Magnezyum ihtiyacının karşılanması için koyu yeşil sebzeler, tam tahıllı ekmek, fındık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi ve çeşitli kuruyemişlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Demir eksikliğinin ise iç hastalıkları polikliniklerinde en sık rastlanan sorunlardan biri olduğunu belirten Dr. Baysal, demir eksikliği anemisinin halk arasında kansızlık olarak bilindiğini söyledi. Bu durumun özellikle mide ve bağırsak sistemi kanserleri gibi ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini hatırlatan Baysal, kırmızı et, kuru baklagiller, tavuk eti, balık, yumurta, kuruyemiş, yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini önerdi. Ayrıca kahve, çay, süt ve posalı gıdaların demir emilimini engellediğini, bu nedenle demir eksikliğine neden olabileceğini belirtti.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }