Adet geciktirici hap beklenen adetin gecikmesi için dışarıdan müdahil olarak, östrojen ve progesteronun azalmasını sağlar. Bu da adet döngüsünün kısa süreli ertelemesine neden olur. Regl geciktirici ilaçlar, rahim iç tabakası ile etkileşime geçerek, içerdikleri hormonlar ile yumurtlamayı geciktirir. Dolayısıyla muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu ilaçların yılda 2'den fazla kullanımı sağlık sorunlarına yol açabilir. Adet geciktirici hap fiyatları konusuna geçmeden önce bu ilaçların nasıl kullanılması gerektiği ve sakıncalarından bahsetmek isteriz.

Adet Geciktiriciler Nasıl Kullanılır?

Regl geciktirici ilaçlar, regl kanamasından 2 veya 3 gün önce alınmaya başlanmalıdır. İlacı kullanmaya devam ettiğiniz süre boyunca regl kanaması başlamaz ve istenilen süre boyunca gecikme devam eder. Genellikle 10 günden daha uzun sürelerde kullanılması tavsiye edilmemektedir. İlacı kullanmayı bıraktıktan sonra 2-3 içerisinde regl kanaması gerçekleşir.

Regl Geciktirici İlaçlar Zararlı Mı?

Regl geciktirici ilaçların kalıcı olarak bir hormonsal soruna neden olduğu henüz tespit edilmemiştir. Ancak yine de yılda 2 kezden fazla kullanılması önerilmez. Adet geciktirici ilaçlar için kullanılan ''kısırlığa yol açıyor'' ifadeleri de doğru değildir. Ayrıca aşırı kilo alma ve hormonal bozuklukları tetiklediği de tespit edilmemiştir. (Tüm ilaçlar gibi adet geciktiricilerin de doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.) Karaciğer hastalığı bulunan, fazla kiloya sahip kişiler ve doğum kontrol hapı kullanan kadınların kullanılması genellikle tavsiye edilmemektedir.

Adet Geciktiricilerin Yan Etkileri

Genellikle baş ağrısı, kabızlık ve şişkinlik adet geciktiricilerin yan etkileri olarak görülebilir.

Adet Geciktirici Hap Fiyatları 2023

Adet geciktirici hap fiyatları değişiklik gösterebilir. Fakat 2022 yılı adet geciktirici hap fiyatları aşağıdaki gibidir. Piyasada birden çok adet geciktirici hap bulunmaktadır. Ancak biz sizler için en çok kullanılan 2 regl geciktirici hap fiyatlarını ve özelliklerini inceledik. Primolut N Adet Geciktirici Hap Fiyatları : 48,75 TL Tarlusal Fiyat: 29,71 TL

Primolut N Özellikleri ve Yan Etkileri

Beyaz renkli Primolut N ilacın etken maddesi noretisterondur. Sarı-beyaz kutusu vardır ve 5 mg'dır. Her bir kutu içerisinde 30 adet bulunmaktadır. Adet geciktirici olarak kullanılır. Ayrıca bu alanda oldukça etkili ve sık tercih edilen bir ilaçtır. Hamile ya da emziren kişilerin kullanılması önerilmemektedir. Ağız yolu ile bol suyla birlikte kullanılmalıdır. Adet gününden 2 ve ya 3 gün önce kullanılmaya başlanmalıdır. Günde 2 tablet kullanımı yeterlidir. Primolut N devlet tarafından karşılanmaktadır. Reçete ile eczanelerden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Ayrıca reçetesiz de satışı mevcuttur. İçeriğinde kortizon bulunmaz. Genel olarak kullacılar bu ilaçtan memnundur. Bayer Türk Kimya Sanayi tarafından Almanya’da üretilmektedir.

Primolut Yan Etkileri:

Çok Yaygın: Rahim / vajinal kanama (lekelenme dahil), adet kanamasının az olması (hipomenore). Yaygın: Baş ağrısı, adet kanamasının olmaması (amenore), ödem, bulantı. Tarlusal Özellikleri ve Yan Etkileri Tarlusal ilacın etken maddesi Etken medroksiprogesteron asetattır. Bir kutunun içerisinde 5 mg’lik 12 adet yuvarlak formda tablet bulunmaktadır. Bu ilaç her kutuda 12 tane bulunmaktadır. Ağız yoluyla ve bol su tüketerek alınmalıdır. Günde 1 ya da 2 tablet kullanılması önerilmektedir. Tarlusal da Primolut N gibi devlet tarafından ödenebilen bir ilaçtır. Reçete ile ücretsiz ya da reçetesiz ücretli olarak eczaneden alınabilmektedir. Ayrıca içeriğinde kortizon bulunmaz. Deva Holding A.Ş tarafından üretilmektedir.

Tarlusal Yan Etkileri:

Seyrek Damar tıkanıklığı. Derin-ven trombozu (kanın damarda pıhtılaşması) (bacağınızda şiddetli ağrı ve morarma). Kilo değişikliği, ödem/sıvı retansiyonu, ellerde ve bileklerde şişlik. Depresyon, uykusuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, uyku hali, sersemlik. Bulantı. Akne, saç dökülmesi, yüzde veya vücutta aşırı tüylenme, kaşıntı, döküntü, kurdeşen. Hamile olmadığınız halde memeden sütümsü akıntı gelmesi (galaktore), memede ağrı ve hassasiyet. Yorgunluk, ateş. Glukoz toleransında azalma.
Editör: TE Bilisim