Nisan ayının gelmesiyle birlikte doğa renklenip canlanırken, alerjik bünyeye sahip kişiler için zorlu bir dönem başladı. Özellikle polenlerin havada yoğunlaştığı bu mevsimde bahar alerjisi vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, mevsimsel alerjilerin yalnızca geçici bir rahatsızlık olmadığını, tedavi edilmediğinde solunum yollarında kalıcı hastalıklara neden olabileceğini söylüyor.
Halk arasında genellikle “bahar nezlesi” ya da “mevsimsel alerji” olarak bilinen alerjik rinit, her yıl milyonlarca insanı etkiliyor. Uzmanlara göre bu hastalığın temel nedeni, bağışıklık sisteminin polen gibi zararsız maddeleri bir tehdit gibi algılayarak aşırı tepki vermesi. Bu tepki sonucunda burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı, boğazda kuruluk ve sık sık hapşırma gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Alerjiye eğilimli bireylerde bu şikâyetler nisan ve mayıs aylarında ciddi ölçüde artıyor.

Nuri Seha Yuksel-1

“Nedeni yapay besinler”

Bahar alerjisinin İzmir’de genellikle Nisan ayının 15’inden sonra artışa geçtiğini vurgulayan İzmir Tabip Odası Sekreteri ve Aile Hekimi Nuri Seha Yüksel, bahar döneminde artan seyahatlerle değişen hava koşullarının da alerjileri artırabileceğini kaydetti. Son yıllarda bahar alerjisinin özellikle çocuklarda artışa geçtiğini belirten Yüksel, “Son dönemlerde yediğimiz besinlerden giydiğimiz kıyafetlere kadar birçok ürünün yapısının değişmesi, alerjileri artıran en önemli nedenlerden birkaçı. Bu dönemde kıyafetlerden ev tekstiline tüm ürünlerin yapılarının değişmesi nedeniyle çok daha fazla toz birikmesi alerjilerin artışa geçmesine neden oluyor. Bir diğer yandan çocuklarda bahar alerjisinin artması, besinlerin doğallığını yüksek oranda kaybetmesinden kaynaklanıyor. Besinlerin doğallıktan uzaklaşması, yediğimiz en ufak besinde bile yapay maddelerin bulunuyor olması, bu rahatsızlıklarla ilgili artış yaşanmasına neden oluyor” dedi. 

“Alerji KOAH’a dönebilir”

Bahar alerjisinin ilerlemesi halinde astıma ve KOAH’a neden olabileceğini vurgulayan Yüksel, “Mevsim kaynaklı alerjiler tedavi edilmediği takdirde astıma neden olabiliyor. Eğer astım ek enfeksiyonlar ortaya çıkarır ise çok daha zor tedavi edilebilecek kalıcı astıma neden olabilir. Bir de devreye sigara kullanımı girerse, sonuç astımı da geçerek ‘Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ olan KOAH’a dönüşebilir” ifadelerini kullandı. 

“Gelişim geriliği olabilir”

Çocuklarda bahar alerjisinin burun akıntısı, gözlerde sulanma, hapşırma, kaşıntı gibi ortaya çıkan nedenleri nedeniyle gelişim geriliğine neden olabileceğini belirten Yüksel, “Alerjilerde eğer test yapılarak saptanmış bir alerji ise ilaç kullanımı önemli ancak bahar alerjisi ortaya çıktığında gereksiz ilaç kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Aileler böyle durumlarda antibiyotik kullanımına yönelebiliyor ancak eğer gereksiz ilaç kullanımı artarsa, bu kez çocuğun vücudu ilaca karşı bağışıklık kazanabilir. Dolayısıyla mutlaka bir doktor görüşü gerekiyor. Diğer yandan ise tedavi edilmeyen bahar alerjisi, çocuklarda rahatsızlık hissini artırdığı için, derslerine odaklanamama ve dikkat dağınıklığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum devamında ise gelişim geriliğine yol açabilir” diye konuştu. 

“En iyi hekim annedir”

Nuri Seha Yüksel, bahar alerjisinin ortaya çıktığı dönemlerde çocuklarda tedavi sürecinin daha etkili devam edebilmesi için özellikle annelerin çocuklarında alerjinin en çok hangi durumlarda çıktığını veya hangi besinler tüketildiğinde ortaya çıktığını gözlemlemesi gerektiğini kaydetti. ‘En iyi hekim bazen annedir’ diyen Yüksel, “Biz annelere çocuklarında alerji olduğuna yönelik şikayetle bize geldiklerinde genellikle hangi besini tükettiğinde veya hangi dönemde yoğun alerjinin ortaya çıktığını sorarız. Çünkü anneler çocuklarını gözlemler. Bu gözlemler doğrultusunda testlerimizi yapıp ona göre de bir tedavi uygularız. Dolayısıyla annelerin özellikle bahar alerjisinin ortaya çıktığı bu aylarda çocuklarını gözlem altında tutmaları ve alerji şikayetleri var ise hangi durumda alerjinin ortaya çıktığını gözlemlemelerini tavsiye ederim” dedi.

Kaynak: Dilek Çakır Durak