İzmir’den Kaşanlı köyüne kitaptan dostluk köprüleri kurduk.
Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürlüğü olmak üzere İzmir ve İzmir dışındaki birçok kentte yaşayan dostlarımızla imece usulüyle Afşin’in Kaşanlı köyünde bir kütüphane kurduk. 18 Eylül 2021 Cumartesi günü kütüphanenin açılışı yapıldı ve ardından bir söyleşi gerçekleşti. Kaşanlı’da ilk kez böyle etkinlikler gerçekleştiği için köylüler çok mutlu oldular. Söyleşiye tarım yazarı-çiftçi Abdullah Aysu, (üretim ve tüketim kooperatifleri) Yerel Tohum ve Güvenilir Gıda Grubu dönem sözcüsü olarak ben, ( yerel tohumlar ve kırsal kalkınma çalışmalarının önemi) Elbistan Çevre Platformu başkanı İbrahim Yalçın, ( Elbistan çevre sorunları) ve Elbistan Çevre Platformu üyesi Durdu Mehmet Dalkanat
(Elbistan çevre sorunları) katıldı. 14 Mayıs 1981 yılında Mersin’de soda fabrikasına ek bina yapan bir şirkette çalışırken bir iş kazası sonucu kaybettiğimiz makina mühendisi ağabeyim Genco Yumuşak adına okul yapılması annemin vasiyetiydi. Abimi kaybettiğimizde mahkeme tarafından bize ödenen tazminatın tamamını okul yapılması için 1981 yılında Afşin kaymakamlığına verdi annem. Okul ya da başka herhangi bir şey yapılmadı. O yıllarda 12 Eylül cehennemi yaşandığı için bu paranın akıbetini soramadık.
Annem ölünceye kadar 24 yaşında toprağa düşen yiğidin adını yaşatmak için bir şey yapılmasını istedi. “Kafasını yapın okula koyun altına bu Genco Yumuşaktır makine mühendisidir, çok çalışkandır, çok iyi birisidir diye yazın” diyordu. Ben yıllarca abim adına bir okul yaptırmayı hayal ettim. Bunu çok istedim ama maalesef ekonomik nedenlerden dolayı gerçekleştiremedim.
Sonunda okul olmasa da en azından bir kütüphane kurmaya karar verdim ve hemen harekete geçerek İzmir ve İzmir dışından dostlarımdan yardım istedim. Böylece imece usulüyle “Genco Yumuşak Kütüphanesini” kurduk. İzmir’de yaşayan güzel insanlar kitaplardan dostluk köprüsü kurarak Kaşanlı köyüne ulaştılar. Bu çocuklarımızın geleceği ve güzel insanlık için çok önemlidir. Bu örneklerin çoğalmasını umut ediyorum.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kütüphaneler Şube Müdürü Nezihe İncegöz kütüphanemizin kurulmasına çok destek oldu. Kendisi öncelikle çok güzel bir insandır. Onu tanıdığım için çok mutlu oldum. Kendisine çok teşekkür ederiz. Kitap raflarımızı alan iletişim tasarımcısı, akademisyen Ömer Durmaz’a da çok teşekkür ederiz. Afişimizin vb. hazırlanmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç’e teşekkür ederiz. Sevgili Güzel Yücel Gier’e teşekkür ederiz. Dostluk Dayanışma Vakfı İzmir şubesi üyelerine, Kadın Yazarlar Derneği üyelerine, Eleştirel okuma ve Yazı Evi Grubu üyelerine, Köy Enstitüleri İzmir Şubesi’ne, Yeşil Sol Parti üyelerine, yazar Ali Fuat Karagöz’e ve İzmir ve İzmir’in dışındaki kentlerde bizimle dayanışma içerisinde olan tüm dostlarımıza çok teşekkür ederiz. Kitaplarını imzalayarak kütüphaneye bağışlayan ve Kaşanlı köyüne kadar gelerek etkinliklere katılan ve bu güzel günümde yanımda olan sevgili Abdullah Aysu abime ve sevgili Selda Uzun’a, çok duygulu anlar yaşadığım kütüphane yaptırma sürecinde bana destek olan çocuklarım İmge Deniz ve Çağdaş’a, yeğenlerim Serdar ve Gülşen’e çok teşekkür ederim. Kütüphane açılışında Kaşanlı köyündeki ve mezraları olan Hatice Pınarı ve Örenli yaylalarındaki çocuklara pandemiden sonra okul açılış hediyesi olarak içerisinde kitap defter kalem ve kalem kutusunun yer aldığı sırt çantaları hediye ettik.
Köylüler kütüphaneye çok ilgi gösterdiler. Özellikle kadınlar çok ilgilendiler, bu beni çok mutlu etti. Ellili yaşlarda bir kadın “ben bu kütüphanedeki kitapların ne yazdığını çok merak diyorum onları okumak istiyorum ama okuma yazmam yok” dedi. Bu beni çok duygulandırdı ve kadınlara yönelik kütüphanede okuma yazma kursları açılması fikri gelişti.
Kaşanlı köyüne İzmir’den giden yazarlık eğitmeni Selda Uzunkaya kütüphanede çocuklarla bir atölye çalışması yaparak ilk etkinliği gerçekleştirdi. Çocuklar çok ilgi gösterdiler bu etkinliğe. Yaz aylarında başta yaratıcı yazarlık olmak üzere birçok alanda atölye çalışmalarımız devam edecektir.
Bu kütüphane tabela kütüphanesi olmayacaktır. Çok işlevsel olmasını sağlayacağız.
Kitap bağışları devam ediyor. Adres: Kaşanlı köyü muhtarı Ünal Tanrıverdi. Kaşanlı köyü Afşin/ K.Maraş.
Hangi kitapların raflarda yer alacağına kütüphaneyi kurma komitesi karar verecek. Edebiyat değeri olmayan kitaplar kütüphanemizde yer almayacak.
Bol kitaplı günler, sevgiler…
Afşin'in dağ köyünde kütüphane kurduk
Göknur Yumuşak
Yorumlar