Eğitim

Akademi Giriş Sınavı (AGS) nedir? AGS nasıl yapılır?

2025 yılı itibariyle, öğretmen atamalarında artık Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) şartı aranacak. Bu değişiklik, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile yürürlüğe girecek. Peki, Akademi Giriş Sınavı (AGS) nedir? AGS nasıl yapılır?

Abone Ol

2025 yılı itibariyle öğretmen atamalarında önemli bir değişiklik hayata geçiyor. Artık Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) yerine, Akademi Giriş Sınavı (AGS) şartı aranacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenleme ile bu uygulama yürürlüğe girecek. Peki, Akademi Giriş Sınavı (AGS) nedir? AGS nasıl yapılır?

Akademi Giriş Sınavı (AGS) nedir?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 1 Eylül 2025’ten itibaren öğretmen atamalarında KPSS yerine AGS puanları dikkate alınacak. Bu tarihe kadar geçerli olan eski yönetmelik, eski şartlarla atama yapılmasına devam edilecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, ilk AGS sınavının 13 Temmuz 2025’te yapılacağını belirtti.

AGS, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek. Akademi Giriş Sınavı, öğretmen adaylarının sadece sınav puanlarına göre değil, eğitim süreçlerine de odaklanarak değerlendirilmesini sağlayacak bir sistem getiriyor. Bu sistemle, öğretmen adaylarının eğitim süreçleri ve uygulamalı bilgileri daha kapsamlı bir şekilde göz önünde bulundurulacak.

AGS nasıl yapılır?

AGS, 2025 yılı için iki oturumda yapılacak. İlk oturumda, öğretmen adaylarının genel yeteneklerini ölçen Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) yer alacak. AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si birleştirilerek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adayların MEB-AGS puanları belirlenecek.

Yabancı dil öğretmen adayları için yeni düzenleme

Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca gibi yabancı dil öğretmenliği adaylarının AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanları birleştirilecek. Bu gruptaki adayların MEB-AGS puanı, AGS puanının yüzde 50’si ve YDS puanının yüzde 50’siyle hesaplanacak. YDS veya e-YDS puanı, aynı yıl içinde ve AGS’den önce yapılmış olan en yüksek sınav notu üzerinden hesaplanacak.

AGS sınavında, adaylara toplamda 80 soru sorulacak. Sınavın kapsamı, sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, Türk millî eğitim sistemi, eğitimin temelleri ve ilgili mevzuat (anayasa, Milli Eğitim Temel Kanunu, Öğretmenlik Mesleği Kanunu) gibi konuları içerecek. Ayrıca, öğretmenlik alan bilgisi testinde ise her aday için 50 sorudan oluşan bir bölüm bulunacak.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }