Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Çalık, doğal ortamda yetişen zehirli mantarların tüketilmesinin ölümle sonuçlanabilecek ciddi zehirlenmelere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışlı mevsimlerde daha yaygın görülebildiğini ve bu tür zehirlenmelerin, mantarın cinsine bağlı olarak 2 ile 6 saat arasında ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Çalık, bu durumun hayati tehlikeye neden olabileceğine dikkat çekti.

Farklı belirtilere sahip

Zehirlenmelerin belirtileri, mantarda bulunan zehirli maddenin türüne göre farklılık gösteriyor. Doç. Dr. Çalık, bazı mantar türlerinin yenmesinin ardından 2 saat içinde belirtiler göstermeye başladığını, bunlar arasında sersemlik, uyku hali, bulantı ve kusmanın da bulunduğunu söyledi. Daha ciddi türlerde ise belirtiler 6 saat sonra karaciğer ve böbrek bozukluklarıyla kendini gösteriyor ve tedavi edilmediği takdirde koma ve ölüm riski söz konusu olabiliyor.

En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı

Mantar zehirlenmesinin teşhis edilmesi için hastanın mantar yediği bilgisi ve zehirlenme bulgularının bir arada değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Çalık, uzman kişiler tarafından mantarın incelenmesinin teşhis sürecine yardımcı olabileceğini belirtti. Ancak, mantar zehirlenmesi şüphesi olan kişilerin hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini vurguladı.

Kültür mantarı tercih edilmeli

Doç. Dr. Çalık, mantar zehirlenmelerinin basit önlemlerle engellenebileceğini belirterek, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi gerektiğini, bunun yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bu basit önlemlerle zehirlenmelerin büyük oranda önlenebileceğini ifade etti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu