Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, mide ve bağırsak hastalıklarında erken teşhisin önemini vurgulayarak, gastroskopi ve kolonoskopi işlemleri hakkında bilgiler verdi. Gastroskopinin, yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının ilk bölümünü incelediği bir işlem olduğunu belirten Dr. Ecemiş, bu işlemle reflü, gastrit, peptik ülser, mide kanseri, yemek borusu kanseri gibi hastalıkların tanısının konulabileceğini söyledi. Ayrıca, gastroskopi ile H. pylori varlığı araştırılabileceği gibi, mide kanaması, darlıkların genişletilmesi ve yabancı cisim çıkarılması gibi işlemler de yapılabiliyor.
8-10 saat aç kalınmalı
Gastroskopi için 8-10 saatlik bir açlık süresi gerektiğini belirten Dr. Ecemiş, işlem sonrasında hastaların 3-4 saatlik sedasyon etkisiyle araba kullanmamaları gerektiğini ve randevularına bir refakatçiyle gelmelerinin önerildiğini söyledi. İşlem sonrası komplikasyon risklerinin son derece nadir olduğunu vurgulayan Dr. Ecemiş, hastaların güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.
Kolonoskopi hakkında
Kolonoskopi işleminin ise anüsten girilerek kalın bağırsakların tamamının incelenmesini sağladığını açıklayan Dr. Ecemiş, bu işlemin, hemoroid, bağırsak kanseri, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıkların tanısının konulmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Kolonoskopi öncesinde bağırsakların temizlenebilmesi için diyet yapılması ve bazı ilaçların kullanılması gerektiği de belirtilen açıklamalarda, işlem sonrası komplikasyon risklerinin yine çok düşük olduğu bildirildi.
İşlem öncesi hazırlık
Her iki işlem de hastaların mide ve bağırsak sağlığı konusunda güvenli ve etkili bir şekilde yönlendirilmesi için önemli araçlar olurken, erken teşhis için kritik bir önem taşıyor. Dr. Ecemiş, işlem öncesi hastaların doğru bir hazırlık yaparak, uzman hekimler tarafından uygulanan bu işlemlerle sağlıklarını koruyabileceklerini söyledi.