Türkiye'de son yıllarda 50 yaş ve üzeri yetişkinlerin boşanma sayısındaki artış dikkat çekici boyuta ulaştı. 2001'de 50 yaş üstü boşanan çiftlerin sayısı 16 bin 55 olarak kayıtlara geçerken sadece geçen yıl 50 yaş ve üzerindeki 55 bin 595 çift boşandı. Aynı zamanda X kuşağı olarak bilinen 50 yaş ve üzerindekilerin boşanması ise ‘gri boşanma’ olarak nitelendiriliyor. Avukat Şenay Geçkil, son dönemlerde 50 yaş ve üstü vatandaşların boşanmaya yönelik başvurularında geçmiş yıllara oranla artış yaşandığını söyledi. Gri boşanmaların hem psikolojik hem de sosyolojik birçok farklı sebebi bulunduğunu aktaran Geçkil, “Öncelikle X kuşağı olarak adlandırılan bu yaş grubundaki insanlar doğdukları dönemin gereği olarak gelenek ve otoriteye saygılı, aile ve evlatlarına fazlaca bağlı, fedakâr ve anlayışlı özelliklere sahip bireyler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak zaman içinde duygusal anlamda değişime uğruyorlar. Yoğun bir iş hayatından ayrılıp emeklilik hayatına giriş yapan bu yaş grubundaki insanların eşleriyle çok daha fazla zaman geçirmeye başlamaları ve artık hayattan beklentilerinin değişmesi kişileri evliliklerini sorgulamaya itiyor” dedi.
‘Bireyselleşme artıyor’
Yılların getirdiği yaşanmışlıkların ve müşterek çocukların da haneden ayrılıp kendi hayatlarını kurmasıyla birlikte bu yaş grubundaki çiftlerin de kendi özgürlüklerini ve isteklerini ön plana almaya başladığını vurgulayan Geçkil, “Özellikle teknolojik gelişmeler ve bu yaş grubundaki bireylerin sosyal medya kullanımındaki artışın boşanma hızını etkilediğini görüyoruz. Gittikçe dijitalleşen çağa her yaş grubundaki bireyler gibi orta yaş ve üzeri olarak tanımladığımız kişiler de ayak uydurmaya başladı. Geçmiş yıllara nazaran 50 yaş ve üzeri bireylerdeki sosyal medya kullanımında önemli bir artış gerçekleşti. Vakitlerinin önemli bir kısmını sosyal medyada geçirir hale geldi. Bu da evlilik içindeki zaten uzun yıllardır var olan ve tekrarlayan sorunların çözümünün zorlaşmasına ve iletişimsizlik problemlerinin artmasına dolayısıyla da 50 yaş ve üzeri bireylerdeki boşanma oranlarının artmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
‘Çekişmeli oluyor’
Geçkil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gri boşanmalarda evliliğin çok uzun yıllar devam etmesi ve yıllar içinde ortak birçok mal edinilmiş olması tarafların ortak bir noktada buluşarak anlaşmalı boşanma yoluyla evliliği sonlandırmalarını zorlaştırıyor. Özellikle müşterek çocukların aile içindeki huzursuzluğa yıllar içinde şahit olması ve müşterek çocukların genellikle mağdur olarak görünen tarafın yanında yer alarak mahkeme önünde tanıklık yapacak olmaları tarafların anlaşmalı boşanmadansa çekişmeli boşanma yolunu tercih etmelerine sebep oluyor.”
‘Nafaka en önemli sorun’
50 yaş ve üzeri çiftlerde mal paylaşımı konusunda anlaşmazlıkların çıktığını aktaran Avukat Şenay Geçkil, “Ortalama yirmi yılın üstünde süren bir evlilik söz konusu olduğu için evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan birçok mal söz konusu olabiliyor. Haliyle bu malların Türk Medeni Kanunu’na uygun şekilde paylaşılması gerekiyor. Bunun yanında çalışma hayatına hiç katılmamış ve artık yaşı itibariyle çalışma hayatına girişi oldukça zorlaşan kadınlar yönünden nafaka belirlenmesi hususu çekişmeli boşanma davalarının en önemli konusunu oluşturuyor” diye konuştu.