Boğazımızın arkasında yer alan iki bez benzeri yapıya bademcik denir. Bu bademcikler vücudumuzun ilk savunma hattıdır ve solunum yoluyla giren mikroplara karşı tepki verirler. Ancak bazen, bu savunma mekanizması yerine bademcik taşı oluşumuna ve enfeksiyonlara neden olabilir. Peki, bademcik taşı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Bademcik Taşı Nedir?

Bademciklerde, birçok maddeyi biriktiren girintiler bulunmaktadır. Bu maddeler zamanla sertleşerek taş benzeri yapıları oluşturur. Bu yapılar "bademcik taşı" olarak bilinir. Taşların boyutları değişiklik gösterebilir ve bazıları rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Bazı bademcik taşları belirti vermeyebilirken, bazıları ağrı, yutkunma güçlüğü, kötü ağız kokusu gibi belirtilere yol açar. Ayrıca, bademcik taşından kaynaklanan ağrılar bazen kulakta ağrı olarak da hissedilebilir.

Bademcik Taşı Nasıl Oluşur?

Bademcikler, mukus, ölü hücreler ve besin artıklarını biriktirebilecek şekilde yapılanmıştır. Bu maddeler birikerek zamanla sertleşir ve taşlaşır. Ağız hijyeni, sinüs sorunları ve kronik bademcik iltihapları taş oluşumuna yol açabilir.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Bademcik taşlarının teşhisi genellikle bir KBB uzmanı tarafından yapılır. Fiziksel muayenenin yanı sıra, röntgen veya BT gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Küçük bademcik taşları genellikle tedavi gerektirmezken, büyük olanlar cerrahi müdahale ile çıkarılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi