Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı, yurtdışı çıkış harcının 3 bin TL olmasını önerdi

Abone Ol

Kapıda vize uygulamasının başlamasıyla birlikte yurt dışına çıkan kişi sayısında gözle görülür bir artış kaydedilirken yurtdışı çıkış harcına zam yapılacağı haberleri kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz gün, zam haberlerinin yayılmasının ardından, Yurtdışına çıkış harcını topluca alsak, yıl boyunca kullanabilir miyiz? sorusuna cevap olarak, "Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurtdışına çıkış harçları da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Bilindiği üzere bu harç, yurtdışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir." ifadeleri kullanılmıştı. Son olarak ortaya atılan bir iddiaya göre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olmasını önerildi. Yapılan açıklamada şu ifadelerin kullanıldığı iddia edildi:

Mevcut Durum: 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına 50 Türk Lirası harç alınmaktadır. Cumhurbaşkanının, bu miktarı üç katına kadar artırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi bulunmaktadır.
18/3/2022 tarihinde yayınlanan CK ile çıkış başına tahsil edilecek harcın tutarı 150 TL olarak belirlenmiş olup, çıkış başına tahsil edilecek harcın 15 TL'si TOKİ'ye aktarılmakta ve kalan kısım genel bütçeye gelir kaydedilmektedir.

Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
.
7 yaşını doldurmamış olanlar, pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgesiyle çıkış yapanlar ile
yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmamaktadır.
Önerilen Düzenleme: Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3.000 TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir.
Etki Analizi: 2023 yılında 8.743.760 kişi yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapmış olup, 2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapacağı varsayımı ile 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplanmaktadır.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }