İstirahatli olan sigortalıların bildirilmesi
Kazım Kaplan
30.09.2021 tarih 31614 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ yayınlanarak “12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumu'na Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.” dedi.
Bu tebliğ kamuoyunda yanlış bir algıya yol açtı ve İstirahatli olan sigortalıların, çalışmadıklarının artık bildirilmeyeceği düşünüldü.
Aslında ise, aynı hüküm Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği7ne taşındığından ilgili tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır. Yani, istirahatli olduğu sürelerde işçinin çalışmadığına dair bildirim uygulaması devam etmektedir. Aksi durumda kanunun 102'nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine göre idari para cezası uygulanır.
Aman dikkat.
SGK’da E tebligat dönemi
07 Haziran 2021 tarihli yazımda tebligatı, e tebligatı uzun uzun anlatmıştım. O yazıda kısaca, 27.08.2015 tarihli 29458 numaralı Resmi Gazete'de yayımlanan 456 sıra nolu Vergi Usul Genel Tebliği'ne göre 01.01.2016 dan itibaren Gelir İdaresi e-tebligat yöntemine geçmek için hazırlık yaptığını, hazırlıklar yetişmediği için sürenin uzatıldığını, ama artık en sonunda e-tebligatın zorunlu olduğunu, interaktif vergi dairesinden giriş yapılarak e-tebligat sistemine ulaşıldığını anlatmıştım. Uzunca zamandır, e-tebligat yöntemi ile Gelir İdaresi zamandan tasarruf sağlayarak, sorunla çözüm odaklı yaklaştı.
Şimdi de 24.09.2021 Tarihli 31608 Numaralı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik gereğince artık SGK da e-tebligat yöntemine geçiyor.
Yönetmeliğe göre, işverenler 01.10.2021 tarihinden itibaren 3 ay içinde elektronik tebligat adresi almak zorundalar. 01.10.2021 tarihinden itibaren işveren olanlar ise, sigortalı çalıştırmaya başladığı ayı/dönemi takip eden aydan itibaren üç ay içinde elektronik tebligat adresi almak zorundalar.
Elektronik imzalı evrak işveren veya sigortalının elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Yukarıda bahsettiğim 07 Haziran 2021 tarihli yazımda, zorunlu olan kayıtlı elektronik posta adresini (kep) , daha sonradan zorunluluk getirilen ulusal elektronik tebligat sistemi (PTT-UETS), idarelerin kendi e-tebligat sistemleri derken, bu e-tebligat konusu biraz karmaşık bir hal almaya başladı. Şahsi görüşüme göre bu sistemlerin hepsi tek çatı altında toplanabilir.
Şu an için tek çatı altında toplanamıyorsa dahi, SGK elektronik tebligata geçişte, her işverenden başvuru alıp, kendi sistemi üzerinden yeni bir e-tebligat ekranı açmak yerine, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi Gelir İdaresi e-tebligat sistemine uyarlanabilir.
Yorumlar