Eğitim

Resmi Gazete’de yayımlandı: Özel okullara yönelik yeni düzenleme!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Resmi Gazete’de yer alan "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okullarda ders kitabı ücreti alınması uygulaması sona erdi

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile özel okullarda öğrencilere ders kitabı adı altında ücret alınması yasaklandı.

Okul Ücretlerinde Değişiklikler Yapıldı

Yeni düzenlemeye göre, özel okulların ara sınıflarındaki yemek, kahvaltı, servis gibi ücretler dışında kalan pansiyon, kıyafet, etüt ve uluslararası sertifika programları gibi hizmetlerin ücretleri, bir önceki eğitim öğretim yılındaki ücretlere göre belirlenebilecek. Ayrıca, bu ücretlere sadece enflasyon oranında artış yapılmasına izin verilecek. Enflasyon oranı, bir önceki yılın ortalama Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarının yarısı kadar olacak.

Kitap Ücretleri Alınamayacak

Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik ise özel okullarda ders kitabı adı altında ücret alınamayacak olması. Bu sayede, öğrencilere ek mali yük bindirilmesi engellenmiş olacak.

Ücretler İnternet Üzerinden Duyurulacak

Özel okullar, belirledikleri öğrenim ücretlerini ve diğer ücretleri okul internet sitesinde yayımlamak zorunda olacak. Tüm ücretler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ve valiliğe bildirilen banka hesaplarına yatırılarak tahsil edilecek.

Ücretsiz Eğitim Hakkı Artıyor

Özel okullarda ücretsiz eğitim hakkından yararlanacak çocuklar arasında şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar yer alacak. Bu çocuklar, yemek, kahvaltı, pansiyon, kitap, kıyafet gibi hizmetlerden ücretsiz yararlanabilecek.

Özel Kıyafet Yasağı

Düzenleme ile birlikte, özel okulların öğrencilerine özel kıyafet aldırması yasaklandı. Okullar, sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların kıyafet yönetmeliğini uygulayacak. Ayrıca, özel okullar markalı kıyafet alımını zorunlu kılmak için velileri elektronik ortamda baskı altına alamayacak.

Yeni Kurum Türleri ve Eğitim Modelleri

Yönetmelikle, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek üç yeni kurum türü tanımlandı. Bunlar; öğrenci etkinlik merkezleri, rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri ve dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri. Bu kurumlar, öğrencilere kişisel gelişim ve psikolojik destek sağlarken, aynı zamanda dil ve konuşma terapisi gibi eğitimler de verecek.

Türkçe ve Türk Tarihi Dersi Zorunlu Olacak

1 Eylül 2025’ten itibaren, milletlerarası okullarda Türkçe ve Türk tarihi dersleri de zorunlu hale gelecek. Bu dersler, bakanlıkça onaylanan haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda öğretilecek.

Marka Lisans Düzenlemesi

Yeni yönetmelikte, marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili de bir düzenleme yapılmış durumda. Kurumlar, markalarını başkalarına kullandırmadan önce belirli koşulları yerine getirmek zorunda olacak.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }