Türkiye’nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı 2024 yılında yüzde 4 artarak 6 milyar 131 milyon dolara ulaştı. Böylece sektör, tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaşarak ilk kez 6 milyar dolar sınırını geçti.
Ege Bölgesi yüzde 22 pay aldı
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye genelinde yapılan 6,1 milyar dolarlık ihracatın 1,3 milyar dolarlık kısmının Ege Bölgesi tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Ege ihracatçılarının, ülke genelindeki ihracattan yüzde 22’lik bir pay aldığına dikkat çekerek, 2024 yılının zorlu ekonomik koşullarına rağmen büyük bir başarı yakalandığını dile getirdi.
Ege bölgesinden en fazla ihraç edilen ürünler arasında 319 milyon dolarla turşular, 170 milyon dolarla kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolarla meyve suları, 55 milyon dolarla kiraz, 44 milyon dolarla domates ve 41 milyon dolarla üzüm yer aldı.
En çok ihracat Almanya'ya
Türkiye genelinde en çok ihraç edilen ürünler ise, meyve suları 574 milyon dolar, mandalina 475 milyon dolar, turşular 428 milyon dolar, domates 426 milyon dolar, kurutulmuş domates ve salça 377 milyon dolar, limon 357 milyon dolar olarak sıralandı.
Türkiye’nin en fazla yaş meyve ve sebze ihraç ettiği ülkeler ise Almanya (239 milyon dolar), ABD (197 milyon dolar), İngiltere (101 milyon dolar), Rusya (95 milyon dolar), Hollanda (71 milyon dolar) ve İtalya (63 milyon dolar) oldu.
Projenin üçüncü ayağı hayata geçecek
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için gençlerin sektöre kazandırılmasına büyük önem veriyor. Bu kapsamda düzenlenen "Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Projesi", ziraat ve gıda mühendisliği eğitimi alan gençlere 6’şar haftalık eğitim programları sunuyor. 2025 yılında projenin üçüncü ayağı gerçekleştirilecek.
Yeni ihracat anlaşmaları yapıldı
Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Turkish Tastes TURQUALITY Projesi kapsamında ABD’de başarılı etkinlikler düzenledi. Türk gıda ürünlerine olan ilginin arttığı belirtilirken, firmaların ABD pazarıyla yeni ihracat anlaşmaları imzaladığı açıklandı.
İhracatta en büyük sorun pestisit
Yaş meyve ve sebze ihracatında en büyük sorunlardan biri olan pestisit (zirai ilaç) kalıntısı, sektörde önemli bir gündem maddesi haline geldi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, ihracatta geri dönen her TIR’ın sadece pestisit nedeniyle reddedildiği algısının doğru olmadığını belirtti. Üretilen ürünlerin sadece yüzde 10’unun ihraç edildiğine, geri kalan yüzde 90’ının iç pazarda tüketildiğine dikkat çekerek, çözümün üretim aşamasında denetimlerin sıkılaştırılmasıyla mümkün olacağını vurguladı.
2021 yılından bu yana süren "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz" projesi kapsamında, Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla’da çilek, şeftali, kiraz, nar, limon, üzüm, domates gibi 11 farklı ürün üzerinde numuneler alınarak analizler yapılıyor. Analiz sonuçları üreticilerle paylaşılırken, ihracatçılar sıfır kalıntı politikasını sürdürmeye devam ediyor.
Yüzde 37'si Ege'den yapıldı
Türkiye’nin meyve ve sebze mamulleri ihracatı 2024 yılında 2 milyar 728 milyon dolara ulaştı. Türkiye genelindeki bu ihracatın yüzde 37’sini, yani 1 milyar dolarlık kısmını Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği gerçekleştirdi.
Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, sektörün ithal hammaddeye bağımlı olmadan üretim yapması, yüksek istihdam sağlaması ve Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtımına katkı sunmasıyla ön plana çıktığını belirtti. Özellikle HoReCa (otel, restoran, kafe) sektöründe ve perakende zincirlerinde Türk ürünlerine olan talebin giderek arttığı ifade edildi.
Daha güçlü katılım
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında İzmir’de ilk kez düzenlenen ve meyve sebze sektörü için büyük bir önem taşıyan Interfresh Fuarı’na, 2025 yılında daha güçlü bir katılım sağlayarak, İzmir’in ve meyve sebze sektörünün tanıtımında öncü bir rol üstlenmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.