Yüksek yaşam maliyetleri karşısında geçim sıkıntısı çeken milyonlarca kişi, kredi kartlarına daha fazla bağımlı hale geldi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verilere göre, şubat ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı ayına kıyasla %50 oranında arttı. Bu rakam, şubat ayında kartlı ödemelerin toplamda 1,52 trilyon liraya ulaşmasına neden oldu.
Veriler, birçok kişinin bütçesini dengelemek amacıyla kredi kartlarına yöneldiğini gösteriyor. 2025 yılının şubat ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 131,2 milyon, banka kartı sayısı 196,9 milyon ve ön ödemeli kart sayısı ise 114,5 milyona yükseldi.
Kart Sayıları ve Artış Yüzdeleri
Geçen yılın şubat ayına göre, kredi kartı sayısı %9, banka kartı sayısı %3, ve ön ödemeli kart sayısı %25 oranında arttı. Böylece, şubat ayında toplam kart sayısı 442,6 milyona çıkarak %10'luk bir artış sağladı.
Kartlı Ödemeler: Kredi Kartları Başı Çekiyor
2025 yılının şubat ayında yapılan kartlı ödemelerin büyük kısmı, 1,29 trilyon lira ile kredi kartları aracılığıyla yapıldı. Banka kartlarıyla 203,6 milyar lira, ön ödemeli kartlarla ise 31 milyar lira ödeme gerçekleştirildi. Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerdeki büyüme oranı %53, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde ise %35 olarak kaydedildi. Ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise %63 arttı.
İnternet Üzerinden Kartlı Ödemeler Yükseldi
İnternetten yapılan kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre %51 oranında artarak 443,9 milyar liraya ulaştı. Bu, internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payının %29'a çıkmasına neden oldu. İnternetten yapılan ödeme sayısı ise %2 artarak 208 milyona yükseldi.
Temassız Ödemeler Artışta
Şubat ayında temassız kartlı ödeme sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %10 artarak 938,9 milyona çıktı. Bu dönemde, temassız ödeme tutarı ise %66 oranında artarak 482 milyar liraya ulaştı. Mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4'ü temassız şekilde gerçekleşti.