Fatura düzenleme süresi (3)
Kazım Kaplan
Daha önceki yazılarımda faturanın azami yedi günlük süre içerisinde düzenlenmesi gerektiğini, yedi günlük sürenin ay atlaması durumunda dönemsellik ilkesi gereği faturanın ilgili ayda düzenlenmesi gerektiğini mevzuat çerçevesinde irdelemiştik.
Yazımda 30 Kasım’da sevk işlemi başlayan ancak 2 Aralık’ta teslim edilecek mal/hizmetin faturasının kasım ayına fatura edilmesi gerektiğini KDV Kanunu’na göre yorumlamıştık.
Ancak bir arkadaşımın geçen gün gönderdiği bir özelge de bu konumuza başka bir bakış açısından bakıyor.
Bu haftaki konumuz yine fatura düzenleme süresi çerçevesinde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 17.02.2020 Tarih 11395140-105[VUK-1-22879]-177270 sayılı özelgesi.
Özelgenin özeti;
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinde; sevk irsaliyesinde ile fatura kesim tarihinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken azami 7 günlük süre hesaplanırken sevk irsaliyesinde yer alan düzenlenme tarihinin mi yoksa fiili sevk tarihi mi dikkate alınması gerektiği. Ayrıca düzenlenme tarihi ay sonu, fiili sevk tarihi ise sonraki ayda gerçekleşmiş ise fatura kesim tarihinde yer alan azami 7 günlük sürenin hangi tarihe göre hesaplanması gerektiği hususlarında başkanlığımız görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.
İşte bizim işlediğimiz konunun özeti. Özelge konuyu Vergi Usul Kanunu’na göre yorumluyor.
“213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229’uncu maddesinde fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak, tanımlanmış, 231’inci maddenin 5’inci bendinde; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Anılan kanunun 231’inci maddesinin 5’inci bendindeki "azami" ifadesi ile faturanın mutlaka bu süre içerisinde düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.”
İlgili madde metnini süreler başlığına göre yorumlayarak bizim düşüncemizin tersi bir yorumda bulunuyor;
“Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.
Buna göre; örneğin 31/01/2020 tarihinde düzenlenen sevk irsaliyesi ile teslim edilen mallara ilişkin faturanın 07/02/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) düzenlenmesi gerektiği tabiidir.”
Ancak bu özelgeyi okuduktan sonra iki durumu düşündük. Birincisi özelge konuyu sadece Vergi Usul Kanunu’na göre yorumluyor, biz ise aynı zamanda Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre de yorumladık. KDV Kanunu için aynı aya fatura düzenlenmesi gerektiği düşüncemizi korumaktayız. İkinci durum ise, özelgenin soruyu sorana özel verildiği, bu özelgeyi örnek alarak ay atlamış şekilde düzenlediğiniz fatura için usulsüzlük cezası ile muhatap olunması durumunda bu özelge örnek olarak gösterilebilse de delil olarak gösterilemeyecektir.
Biz yine de ay sonu irsaliyesi düzenlenen mal/hizmet teslimini irsaliyenin tarihine düzenlenmesi gerektiği görüşümüzü korumaktayız.
'
Yorumlar