Hayatınızın gidişatının kontrolünü geri almak istiyorsanız, öz yönetim becerilerinizi (kendini yönetme) geliştirmek isteyeceksiniz.
Kendi kendini yönetmeye aşina değil misin? Bu, karar vermede, nasıl tepki verdiğimizde, düşüncelerimizi ve duygularımızı kontrol ederken bize rehberlik eden becerilerden oluşur. Öz-yönetim ayrıca, bize sorulmadan ne yapılması gerektiğini bildiğimiz için bizi sorumlu tutar.
Öz yönetim oldukça önemlidir. Bu neyse ki geliştirebileceğiniz bir alan. Bu konuya başlamak için farklı stratejilere odaklanabilirsiniz.
- Verdiğiniz sözleri tutun
Bana göre bu, kendinle bir sözleşme yapmakla aynı şeydir. Bir işi öğlene kadar bitiririm diyorsan o saat son teslim tarihindir. Öğle yemeği için 12:30'da bir arkadaşınızla buluşmayı mı planlıyorsunuz? Zamanında orada olmalısın.
Kısacası, her zaman yapacağını söylediğin şeyi yap. Bu güven oluşturur, fırsatları genişletir ve size sağlam bir itibar kazandırır. Aynı zamanda tutarlı olmanızı sağlar ve önceliklendirmenize yardımcı olur.
Örneğin, yarın öğle yemeği toplantınız varsa, bu bir önceliktir. Bu nedenle, bir takvim çakışmasına neden olacak bir görüntülü aramayı veya yeni bir atamayı kabul etmezsiniz. Bunun yerine, bu davetleri reddedebilir veya daha uygun bir zamanda yeniden planlayabilirsiniz.
- Durma, hareket halinde ol
Zaman zaman işlere takılıp kalmak istemeyiz. Dışarıdaki güzel havanın sıcaklığı bizi kendine çeker, dışarının tadını çıkarmak isteriz.
Aynı zamanda, tutacağın sözlerin olduğu için, cevap gelene kadar masana zincirlenirsin. Peki bu durum da yine de odaklanabilir misin? Bu döngüden çıkmak için 2 dakika kuralını uygulamak mantıklı olabilir.
Bu durumda, bir şey üzerinde çalışmak için 2 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın. Birkaç e-postaya yanıt vermekle başlayıp, gittikçe ivme kazanabilirsin.
2 dakika kuralı sonrası bildiğim bir sonraki şey, günün en önemli görevine başlamaya hazır olduğumdu. Bitirdikten sonra kendi kendine güzel bir yürüyüşü armağan edebilirsin. Bazen, tek yapmanız gereken biraz akış oluşturmaya başlamanızdır.
- Kendinize öncelik verin
Uçuşlarda önce kendi oksijen maskenizi takmanızın söylenmesinin bir nedeni var. Bunu yapmazsanız, yalnızca kendinizi riske atmazsınız, ayrıca başkalarına da yardım edemezsiniz. Aynı şey genel sağlığınıza ve kendinize dikkat etmek için de geçerlidir.
Bilinen büyük yanlışlardan birini yaptığınız zaman, kendinize bir kötülük yapmış olursunuz. Öfkenizi kaybederseniz, ilişkilerinizi de tehlikeye atabilirsiniz. Taahhütlerinizi yerine getirmeyi ve üretken olmayı kesinlikle unutabilirsiniz.
Bunu çok defa duyduğunuzu biliyorum. Ancak, fiziksel aktivitede bulunmanız, sağlıklı beslenmeniz ve iyi bir gece uykusu çekmeniz gerekir. Bunlar kolay ama devamlı bahane bulup, düzenli yapmadığımız şeyler.
- “Eyleme Geçmek” felsefesini benimseyin
“İşleri Bitirmek” metodolojisinin yaratıcısı David Allen, “Öz-yönetim, herhangi bir anda ne yapılacağını bilmekle ilgilidir” diyor. “Hedeflerimize ulaşmak ve amacımızı gerçekleştirmek için yapmamız gereken şeylerle etkin bir şekilde ilgilenmektir. Aynı zamanda bize gelen çeşitli ve sürekli bilgilerin önemine karar vermekle de ilgili.”
• E-posta nedenlerinden toplantı gündemlerine ve rastgele fikirlere kadar her şeyi yakalayın.
• Yapmanız gereken her şeyi netleştirmek ve neyin eylem gerektirip neyin gerektirmediğini belirlemek
• Bu eylemleri öncelik sırasına göre organize etmek.
• Ne yapacağınızı, devredeceğinizi, erteleyeceğinizi veya sileceğinizi belirleyebilmeniz için yapılacaklar listelerinizi yansıtmak.
• Önceliklerinizi gerçekleştirilebilir eylemlere bölerek etkileşim kurun.
- Çoklu görev efsanesini çürütün
Çoklu görev efsanesi, içerik araştırması veya bir toplantı planlaması gibi derin işlerle meşgulken Slack’te sohbet ettiğiniz zamandır. Bunlar %100 dikkatinizi ve konsantrasyonunuzu gerektirir, bu nedenle iki veya daha fazla görevi aynı anda yapmak bunun olmasını engeller.
Dahası, insan beyni aynı anda yalnızca bir görevi yerine getirmek üzere ayarlanmıştır. Ayrıca, çoklu görev IQ’nuzu, çalışma belleğinizi ve üretkenliğinizi düşürebilir. Ayrıca enerji rezervlerinizi tüketebilir ve yavaşlamanıza neden olur.
Genel bir kural olarak, çoklu görev efsanesine inanmayı bırakın. Bunun yerine, her seferinde bir şey yaparak tek görevi benimseyin.
- Mikro hedefler oluşturun
Daha önce Entrepreneur’da Uber Brands’in kurucusu Jonathan Long, “Bir parçası olduğum birkaç başarılı marka lansmanından mikro hedefler sorumludur” diye yazmıştı. “ Birkaç küçük hedef belirleyip her birine ulaşmayı taahhüt ettiğinizde, nihai hedefin genel başarısı açısından sizi sorumlu tutar.”
“Bir hafta içinde bir e-ticaret markasını piyasaya sürdüğümüzde, bu, parktan çıkarmamız gereken birkaç mikro hedefi olan iyi düşünülmüş bir planın sonucuydu. Üretici, marka bilinci oluşturma, web sitesi, lojistik, finansal hedefler, pazarlama plan ve lansman gibi belirlenen daha küçük hedefler olmasaydı, bir hafta içinde lansmana asla gidemezdik.”
- Zayıf yönleriniz üzerinde değil, güçlü yönleriniz üzerinde çalışın
2016'da yapılan bir araştırma, zayıf olduğumuz durumları iyileştirme eğiliminde olduğumuzu buldu. Teoride, bu mantıklı. Bununla birlikte, diğer çeşitli araştırmalar, güçlü yönlerinize odaklandığınızda aşağıdaki durumların ortaya çıktığını söylüyor;
• Daha mutlu
• Daha az stresli
• Daha sağlıklı ve daha enerjik
• Hayatından daha memnun
• Daha özgüvenli
• Büyüme ve gelişmeyi deneyimlemede daha hızlı
• Daha yaratıcı ve çevik
• İşe daha bağlı
Güçlü yönlerinizin ne olduğundan tam olarak emin değil misiniz?
Tutkulu olduğunuz şeylere veya aldığınız geri bildirimlere dikkat ederek başlayın. Ek olarak, başarılarınızın bir listesini oluşturabilir veya belirli etkinliklerden sonra nasıl hissettiğinizi düşünebilirsiniz. Ve her şey başarısız olduğunda, size güvenenlere sorun!
Güçlü yönleriniz hakkında bir fikriniz olduğunda, onları geliştirmenin yollarını arayın. Açıkçası, okuyarak veya ders alarak öğrenmek bir zorunluluktur. Ancak, yeteneklerinizi sergilemenize olanak tanıyan hobilere veya iş sorumluluklarına da odaklanabilirsiniz.
- Kendinizi sürücü koltuğuna geri koyun
Başkasındansa, ben kendimi bir yerlere götürmeyi tercih ederim. Böylelikle özgürlüğün tadını çıkarırım. Ayrıca, bu durum endişemi rahatlatmaya yardımcı oluyor.
Ancak bu zihniyet aynı zamanda özyönetimin anahtarı oldu. Direksiyonu alıp yola sahip olarak, sadece kontrol edebileceğim şeylere odaklanırım. Bu, diğer sürücülerin yaptıklarıyla değerli zamanımı ve enerjimi boşa harcamadığım anlamına geliyor.
- Sistem inşa edin
Nick Wignall, “bizi bağlayan, gelecekte bir eylem veya karara ‘kilitleyen’ şimdiyi seçmemize izin veren davranışsal psikoloji önemli bir tekniktir” diye açıklıyor.
Wignall, “insanlar genellikle tamamen rasyonel olmaktan daha az olduğunu kabul ederek çalışır” diyor. “İyi bir sistem inşa etmek, insan doğasının bu gerçeğinden yakınmak ya da ani ayartmalar karşısında inatla iyi kararlar almamızı sağlamaya çalışmak yerine, doğru olanı yapmak için daha yaratıcı ve akıllı bir yaklaşımın örneğidir.”
“Rasyonelliğimiz kaçınılmaz olarak kesintiye uğradığında bu iyi niyetlerin devam etmesini sağlamak için bir sistem inşa ediyoruz.”
- Kendinizle baş başa kalın
Son olarak, günün sonunda kendinize biraz zaman ayırın. Bir seferde saatlerce ortadan kaybolmanıza gerek yok. Bunun yerine, başarılarınızı, hatalarınızı yansıtmak ve ilerlemenizi takip etmek için birkaç dakikanızı ayırın.
Etrafta kimse olmadığı için gün içindeki güzel durumlar ya da küçük başarılar için kendinize aynada bakın. O bakış çoğu duyguyu anlatacaktır. Kutlamanın küçük ama etkili bir yolu.
Ayrıca, planlamak ve hazırlanmak için yalnızlığı kullanabilirsiniz. Örneğin, alışveriş listenizi not edebilir, kıyafetlerinizi düzenleyebilir ve önceliklerinizi takviminize ekleyebilirsiniz. Sonuçta, üretkenlik öylece gerçekleşmez; gerçeğe dönüştürmek için bir eylem planına ihtiyacınız var.