Google’ın İş ve Yaşam Kursu Kitap Oldu. Bu yazım da kitabın içerisinde yer alan genel fikirleri bulacak, kendinize göre yorumlayacaksınız.

Yaratıcı ve farklı çalışma kültürüyle yeni bir çığır açan Google 2007 yılından beri çalışanlarını yedi haftalık bir kurstan geçiriyor. Google’ın ilk mühendislerinden Chade-Meng Tan’in bir Zen ustası, bir CEO, bir Stanford Üniversitesi öğretim üyesi ve Duygusal Zekâ kitabının yazarı Daniel Goleman’le birlikte ürettikleri “Kendini İçinde Ara” kursu Google’ın başarısının sırrını da büyük ölçüde açığa çıkarıyor. Google mühendisleri gibi iş dünyasının en parlak, en yaratıcı beyinlerinin yaşamlarını dönüştüren bu kurs herkesin yaşamını belli ölçülerde değiştirebilir.

Kursun içeriğinin anlatıldığı kitapta zekâ ve duygu, verimlilik ve mutluluk, yaratıcılık ve huzur, başarı ve özgüven birlikte sahne alıyor. Daha doyumlu ve üretken ilişkiler oluşturmak, daha geliştirici ve güvenli iletişim kurmak için değerli bilgi ve beceriler sunuluyor. İyi bir liderliğin empati ve şefkatten, duygusal zekâyı geliştirmekten, özfarkındalığı derinleştirmekten, özgüveni güçlendirmekten geçtiği kanıtlanıyor.

Bir başka deyişle, bu kurs işteki başarının ve doyumun yanı sıra gündelik yaşamdaki mutluluk ve huzuru da arttırmanın yollarını gösteriyor.

Duygusal zekâyı geliştirmek ve farkındalığı arttırmak için bir dizi pratik araçlar ve beceriler seti sunan, egzersizler öneren Chade-Meng Tan şöyle diyor: “Bazı insanlar nasıl sevileceklerini öğrenmek için kitap alır; bazıları ise nasıl başarılı olacaklarını öğrenmek için. Bu kitap her ikisini de öğretiyor. Ne kadar şanslısınız.”

“Kendini İçinde Ara”

“İçine bak; tüm iyiliğin kaynağı içeridedir.” — Marcus Aurelius

Dikkat, tüm yüksek bilişsel ve duygusal yeteneklerin temelidir.

“Arkamızda kalanlar ve önümüzde olanlar, içimizde olanlarla kıyaslandığında önemsiz şeylerdir.” — Ralph Waldo Emerson

Duygusal zekâ, kişinin kendi ve başkalarının hislerini ve duygularını izleyebilme, bunlar arasında ayrım yapabilme ve bu bilgileri kullanarak düşüncelerini ve davranışlarını yönlendirebilme yeteneğidir.

Öz farkındalık, kişinin içsel durumlarını, tercihlerini, kaynaklarını ve sezgilerini bilmesidir.

Öz düzenleme, kişinin içsel durumlarını, dürtülerini ve kaynaklarını yönetmesidir.

Motivasyon, hedeflere ulaşmayı yönlendiren veya kolaylaştıran duygusal eğilimdir.

Empati, başkalarının duygularının, ihtiyaçlarının ve kaygılarının farkında olmaktır.

Sosyal beceriler, başkalarında istenen tepkileri uyandırma yeteneğidir.

Mutluluk, olağanüstü sağlıklı bir zihinden kaynaklanan derin bir gelişme hissidir. Sadece hoş bir his, geçici bir duygu ya da ruh hali değil, zihnin nasıl işlediğine dair ince bir anlayışın yakaladığı en iyi varoluş hali, derin bir duygusal dengedir.

Nöroplastisite, düşündüğümüz, yaptığımız ve dikkat ettiğimiz şeylerin beynimizin yapısını ve işlevini değiştirdiği fikridir.

Öz farkındalık, kendimizi nesnel olarak görebilmeye bağlıdır ve bu, düşüncelerimizi ve duygularımızı üçüncü şahıs perspektifinden inceleme, duyguya kapılmama, onunla özdeşleşmeme, sadece onu açık ve nesnel olarak görme yeteneğini gerektirir. Bu, istikrarlı ve net, yargılayıcı olmayan bir dikkat gerektirir.

“Uyarıcı ve tepki arasında bir alan vardır. Bu alanda özgürlüğümüz ve tepkimizi seçme gücümüz yatar. 

Tepkimizde de büyümemiz ve mutluluğumuz yatar.” — Viktor Frankl