Sağlık

Serviks tedavisi var mı? Serviks kanserinden kurtulma oranı nedir?

Samsun'un Canik ilçesinde, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) hakkında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı. Sağlık Bakanlığı, toplum tabanlı tarama programlarını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ocak ayını "Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirledi. Peki, Serviks tedavisi var mı? Serviks kanserinden kurtulma oranı nedir?

Abone Ol

Samsun’un Canik ilçesinde, rahim ağzı kanseri (Serviks) hakkında vatandaşlara önemli bilgiler verildi. Sağlık Bakanlığı, Ocak ayını “Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirleyerek, toplumu bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi tarafından açılan stantta kanser taramaları hakkında bilgilendirme yapıldı ve broşür ile hediye dağıtıldı. Peki, Serviks tedavisi var mı? Serviks kanserinden kurtulma oranı nedir?

Serviks tedavisi var mı?

Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinin ardından üçüncü sırada yer alan rahim ağzı kanseri, erken evrede tespit edildiğinde önlenebilen tek kanser türü olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de ise rahim ağzı kanseri, en sık görülen 10. kanser türü olarak kayıtlara geçiyor. Serviks kanseri, rahim ağzındaki hücrelerin anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu 10-15 yıl içinde kansere dönüşebiliyor. Erken evrede yapılan taramalar sayesinde, kansere dönüşmeden bu hücresel değişiklikler tespit edilebiliyor.

Serviks kanserinden kurtulma oranı nedir?

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilen bir hastalık olarak öne çıkıyor. Sağlık yetkilileri, düzenli tarama testlerinin önemine vurgu yaparak, vatandaşları bu testlere katılmaya teşvik ediyor. Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gözde Küleç Sarı, KETEM ve aile sağlığı merkezlerinde (ASM) rahim ağzı kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını belirtti. Ayrıca, meme kanseri taraması için 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için ise 30-65 yaş arasındaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA testi ve smear testi yaptırmaları gerektiği vurgulandı.

Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, erken teşhis ile sağlıklı bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu belirten Uzm. Dr. Sarı, 50-70 yaş arası her bireye kalın bağırsak kanseri taraması olarak dışkıda gizli kan testinin önerildiğini ifade etti. 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }