Güney Kore Devlet Başkanı Seok Yoon, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un’u kıskandı. Neden mi? Nedeni belli, öyle ilginç olaylar yaşanıyor ki. 

Örneğin Kuzey Kore’nin, Rusya Ukrayna savaşı için Rusya’ya asker göndermeyi tartıştığı bir ortamda, Güney Kore Devlet Başkanı’nın orduya kendi parlamentosunu devralmaya zorlaması! Bunun yanında Güney Kore Devlet Başkanı Seok Yoon’un karısı Kim Kon Hee-de’nin adının rüşvet olaylarına karışması, ayrıca ünlü marka Dior’dan rüşvet aldığı iddiası gibi.

Evet Yoon’un, parlamentonun ve partilerin askıya alınmasını içeren kararı, sıkıyönetim ilan etme girişimi fiyasko ile sonuçlandı. Geçen yazımda yazdığım gibi bu karar, Güney Kore Hükümeti’nde 45 yıl önce alınan bir karar idi, o da dış tehditlere karşı, o kapsamda, içeriği o şekilde olabilecek bir karardı.  

Güney Kore Devlet Başkanı aklıselimini yitirdi diyebiliriz. İki buçuk yıldır yönettiği ülkede yönetimi sırasında muhalefetle yüzleşmede çıkmaza girmişti, buradan nasıl çıkabileceğini bilmiyordu.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon konuşmalarında muhalefeti, hükümetin önemli isimlerini görevlerinden istifa etmeye zorlayarak hükümeti felç etmek istemekle suçladı.

Başkan Yoon’un sıkıyönetim getirirken neye güvendiği belli değil; kararnamede partisinin parlamento çoğunluğuna sahip olmadığı, bunun parlamento tarafından iptal edilebilir olma durumu vardı ve nitekim öyle de oldu.

Evet, Güney Kore Devlet Başkanı çıldırmadı, tüm durumlar onun aleyhine idi, çaresizlik içinde abartılı bir şekilde kendini kurtarmanın yolunu aradı.

İşin aslına gelecek olursak Seok Yoon savcı olarak iyi bir kariyere sahipti. Eski başkanların yolsuzluk davalarına ilişkin tüm soruşturmalara katılmıştı. 2022’de Seok Yoon Güney Kore Devlet Başkanı olmuştu. Rakibine karşı çok az bir oy farkı ile kazandı. Ama Yoon parlamentoyu kontrol etmedi.

Şimdi bazı gerçeklere gelelim, Yoon’un genç karısı Kim Kon-Hee de hisse senedi dolandırıcılığıyla itham ediliyor, ayrıca hakkında birinci sınıf marka ve imajlı bir çanta firmasından rüşvet aldığı iddiası var.

Yoon, ceza davalarını bilerek muhalefet lideri olan Lee Zhe-Meeng’e saldırdı ve Güney Kore’de iktidar ve muhalefet mücadelesi kızıştı. Ve alışılmadık bir biçimde patlak verdi. 

İşte bu olaylar ve diktatörlük hevesleri Güney Kore’yi karıştırdı. Şimdi artık, Başkan Yoon’un ne yapabileceği, iktidarda kalıp kalamayacağı merak konusu.  

Güney Kore’de halk artık, sokaklarda muhalefetle birlikte gösteri yapıyor. İstenen ise Seok Yoon’un istifası!