Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yaşadığı gümrük sıkıntıları, önümüzdeki aylarda ABD'den gelebilecek misilleme niteliğindeki tarifelere karşı savunmasız kalmasına neden olacak.
Beyaz Saray, ABD'ye kıyasla mallara haksız vergiler uyguladığını ve önemli ticaret fazlaları olduğunu iddia ettiği ülkelerin yer aldığı "Kirli 15" listesini bir araya getirdi. ABD Ticaret Temsilcisi verilerine göre, 2024 yılında 15 milyar dolarlık ABD ithalatı ve 17 milyar dolarlık ABD ihracatıyla mütevazı bir ticaret dengesizliği kaydeden Türkiye, bunlar arasında yer almıyor. 
Ancak AB, Çin'den sonra listede ikinci sırada yer alıyor. Blok, 236 milyar dolarlık bir fazlalık kaydetti ve Başkan Donald Trump'ın korumacı söyleminin sık sık hedefi oldu.

Atlantik Konseyi’nin Geo Ekonomi Merkezi’nin Başkan Yardımcısı Charles Lichfield, "ABD ile AB arasında birkaç ay içinde daha olumlu bir dengeye ulaşsak bile, Türkiye'nin bu anlaşmadan mutlaka yararlanamayacağını aklımızda tutmamız gerekiyor" dedi. Lichfield'e göre, bu durum Türkiye için bir sorun, çünkü Türkiye, blokla 30 yıldır devam eden bir gümrük birliğini sürdürüyor ve bu da Türkiye'nin AB tarifelerine uymasını gerektiriyor.
Lichfield, Washington DC'de Atlantic Council tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "AB, ABD'nin tarifelerine karşı misilleme yapmaya karar verdiğinde, Türkiye AB'nin kararlaştırdığı daha yüksek oranları uygulamak zorunda kalacak" dedi.
İşte o zaman Türkiye'nin Trump'ın radarında daha belirgin bir yer edinebileceğini kaydetti.
Ayrıca, Washington ile Brüksel arasında tansiyonu düşürmenin bir yolu bulunsa bile, o noktada varılacak ikili bir çözümün otomatik olarak Türkiye'yi kapsaması söz konusu olmayacaktır.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, gecen hafta Washington'da Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede, "İkili ticaretteki ilerlemelerden memnuniyet duyduğunu ve bundan sonraki süreçte daha da büyük ekonomik ortaklıklar kurulmasını teşvik ettiğini" söyledi.
Ancak Türkiye-ABD ticareti çok büyük bir öneme sahip değil; geçen yıl yaklaşık 32 milyar dolar seviyesindeydi ve savunma ile enerji ağırlıklıydı. 
İki ülkenin yetkilileri, 2018'deki ilk Trump yönetimi sırasında toplam hacmi 100 milyar dolara çıkarma sözü vermişlerdi, ancak şu ana kadar ancak sınırlı bir ilerleme kaydedildi.  
Trump ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında, ticaret anlaşmazlığı dışındaki bir nedenle ilk kez gümrük vergileri konusunda karşılıklı atışma 2018 yılında yaşanmıştı. 
Washington DC'deki Brookings Enstitüsü'nün analiz ettiği verilere göre, bu durum Türkiye'nin ABD'ye yaptığı demir-çelik ihracatında ve ABD'den ithal ettiği otomobil, kuruyemiş ve içkilerde önemli düşüşe neden oldu.
Bu kez Türk yetkililer, dünyanın dört bir yanındaki 54 serbest ticaret ortağını koruyacak ve bölgesel bir merkez olma rolünü üstlenerek ABD'nin değişen politikalarından kaynaklanacak olası etkilerin azaltılmasına yardımcı olacak.
Amerikan Ticaret Odası Türkiye (AmCham Türkiye) Başkan Yardımcısı Ayşem Sargın, geçen hafta Atlantik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, ABD'nin olası yeni gümrük vergilerinin küresel çaptaki etkisini anlamak için görüştüğü Türk yetkililerin endişeli görünmediğini söyledi.
Aslında ABD'nin AB'ye uyguladığı gümrük vergilerinin Türkiye için bir fırsat yaratabileceğini söyledi.
"Ancak AB'nin gümrük birliği nedeniyle Türkiye için de bağlayıcı olabilecek ek önlemler alması durumunda ne olacağına dair doğrudan bir yanıt almadık" dedi Sargin. 

Suudi Arabistan Asya’da petrol fiyatını indiriyor

Önde gelen petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın, bu ay referans fiyatlarda yaşanan sert düşüşleri takip ederek, mayıs ayında, Asyalı alıcılar için ham petrol fiyatlarını üç ayın en düşük seviyesine düşürebileceğini söylendi.
Reuters'ın dört Asyalı rafineri kaynağının yaptığı ankete göre, Arab Light ham petrolünün Mayıs ayı resmi satış fiyatı (OSP), nisan ayına göre varil başına 1,80 ila 2 dolar arasında düşebilir.
Bu, Mayıs ayındaki Arab Light fiyatının, Umman ve Dubai fiyatlarının ortalamasına göre varil başına yaklaşık 1,50 ila 1,70 dolar primle gelebileceğini, bunun da nisan ayındaki 3,50 dolar ve şubat ayından bu yana en düşük seviyeden aşağı olabileceğini gösteriyor.
Üretici, iki aydır üst üste artırdığı fiyatları nisan ayında 40 sent düşürdü. Bunun üzerine OPEC, 2022'den bu yana ilk kez günlük 138.000 varillik planlanan üretim artışına devam etme kararı aldı.
Dünya petrolünün yüzde 40'ından fazlasını üreten OPEC'ın, mayıs ayında ikinci kez üst üste petrol üretimini artırma planına sadık kalması bekleniyor.
Ankete göre Suudi Arabistan'ın diğer sınıfları Arab Extra Light ve Arab Medium için mayıs ayı OSP'lerinin en az 1,85 dolar düşmesi bekleniyor.
Ankete katılanlardan ikisi, Arab Heavy'nin fiyatının 1,80 dolar düşebileceğini öngörürken, ABD'nin Venezuela’dan petrol satın alan ülkelere yönelik yüzde 25'lik gümrük vergisi tehdidinin bu notu destekleyebileceğini belirtti.

Cezayı, atom bombasına benzetti

     Fransa parlamentosundaki sağcı Ulusal Birlik grubunun lideri Marine Le Pen,hakkında verilen cezayı, Fransız yetkililerin kendisinin 2027'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasını engellemek için başvurdukları atom bombasına benzetti.
Paris’teki bir mahkeme pazartesi günü Marine Le Pen ve sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin bazı üyelerine Avrupa Parlamentosu fonlarını zimmete geçirmek suçundan hapis cezası verdi.

1000 liralık ikramiye zammı ödeniyor

Bu arada emekliye müjde! Bayramlarda emeklilere ödenen emekli ikramiyeleri için yapılan bin liralık zammın ne zaman hesaplara yatırılacağı nihayet belli oldu. 
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre bin liralık emekli ikramiyesi farkı bugünden itibaren nihayet milyonlarca emekli vatandaşımızın hesaplarına yatmaya başlayacak.