Şiirlerini yaşam serüveninden aldığı ilhamla yazan şair, İsmet Özel. Birçok şairin aksine şiirlerinde hayal gücünden, aşktan bağımsız, gerçeğe tutunmuş ve gerçeğin aynası olmuş bir şair. Özel’in, çocukluğuna dair izleri, ailesini, hayatta kazandığı ve kaybettiği savaşları, yaşadıklarına dair sorgulamalarını dizelerinde görmek mümkün. Özel’in şiirlerine has özelliklerini öncelikle çocuk imgelerinde görüyoruz. Sosyal statü ve gelir düzeyi olarak orta tabakaya ait bir aileye mensup olan şair, kadersel anlamda babasıyla oldukça güçlü benzerliklere sahiptir. Aralarındaki fark babasının kadere boyun eğmesi, ancak kendisinin yaşadıklarını sorgulayarak ve tepki göstererek yaşamasıdır. Yine Özel’in öğrencilik yıllarında da bu sorgulamayı görmek mümkündür. Öğrencilik yılları itaatsizlikle doludur. Yazdığı şiirler daha ilkokuldayken bir okul gazetesinde yayınlanır. Bunun üzerine kendisiyle alay eden öğretmeninin takındığı tavra yanıt olarak, usta şair olduktan sonra bu şiiri toplu şiirlerinin yer aldığı kitapta (Erbain) yayınlamıştır. Fransızcasının çok iyi olmasıyla da bilinen şair, modern Fransız şairlerini Fransızca aslından okur. Bunlar adeta kendi şiirlerinin bir habercisidir. Sorduğu sorularda topluma ayna tutmuş, o aynada da ilk önce kendisini görmüştür.
Özel, İslam’ı keşfettikten sonra yeni bir çevre oluşturmaya başlamıştır. Şiirleri bir içe kapanma döneminin ardından ‘Diriliş’ dergisinde yayınlanır. Dünya görüşü değişen ve sosyalistken Müslüman olan Özel, arayışların kendisini İslam’la buluşturduğunu söyler. Kendi istek ve iradesiyle, hazıra konmadan ve kimseden yardım istemeden yaşar. Dolayısıyla kimseye minnet etmez. Her zaman yalnızca kendine güvenir.
İsmet Özel, şiir, deneme, eleştiri, fıkra, otobiyografi ve çeviri türünde çok sayıda eser vermiştir. Şiirlerini kendi sesiyle okumuş ve dinleyene güzel bir dinleme zevki sunmuştur. Özel, yanına pek kimseyi yaklaştırmaz. Etrafındakilerin onu anlaması zordur. Şiirlerinde de her okuyanın tekrar tekrar okumasını gerektirecek anlamlar yaratır. Bir şiirini her okuduğunda farklı anlamlar çıkarmak mümkündür.
Özel, 2007’de İstiklal Marşı Derneği’ni kurmuş, halen burada yazılarını yayınlamaktadır. Onu anlamak için eserlerini hatmetmek, eserleri okurken yaşadığı dönemin sosyalizmine bakmak, İslam’ı bilmek gereklidir. Şiirlerini birçok platformdan kendi sesinden dinleyerek, vurgulamak istediği dizeleri anlayabilir ve tekrar tekrar dinleyerek, içsel yaşanmışlıklarını anlamlandırmaya çalışabilirsiniz.
…
Yaşamak debelenir içimde kıvrak ve küheylan
beni artık ne sıkıntı ne rahatlık haylamaz
çünkü ben ayaklanmanın domurmuş haliyim
Yürüsem rahmet boşanacak.
ve sana bir karşılık vereceğim
Sana bir karşılık vereceğim
toprağı deşen boğuk sesimle
sana bir karşılık vereceğim
amansız kum fırtınası altında
sana bir karşılık vereceğim
birbiri üstüne yığılırken günler
ey taşan suların imkanı
ey taşan suların bekareti sana
bir karşılık vereceğim.
…
Yaşamak Umurumdadır/ İsmet Özel