Online anlamlar ve değişmeyen ihtiyaçlar
Efe Çapman
'
Bazı yazılarımda bahsettiğim konuları bugün farklı bir başlık altında harmanlayıp son yıllarda ve özellikle geçtiğimiz yılda yoğunlaşan bir inisiyasyon ve bir topluluğun parçası olabilme arzusu üzerine yoğunlaşacağım. İnsanlar çeşitli sebepler ve ihtiyaçlardan ötürü çok uzun zamandır anlamı ve bilginin iletimini sağlamak için farklı yöntemler geliştirirken aynı zamanda bunların anlaşılmasına gerek işaretler, gerek semboller olsun belirli giriş bariyerleri de koydular: Örneğin okumayı bilmeyen bir bireyin bu yazıyı tamamıyla anlayamayacak olması gibi. Bu durum bilinçli veya dolaylı olarak bazı insanların aynı anlama ulaşmasına ya da farklı insanların bağımsız anlamlara erişmesine sebep oldu ve oluyor.
İletişim ve anlamın derinliği için sembollere olan ihtiyaç günümüzde farklı mecralarda da kendini göstermeye başladı. Kimi olay, sahne veya ifadeler bazı topluluklarca internet üzerinde somut anlamlarını aşarak kullanılıp bunu tanıyan kimselerde farklı anlamlar ve etkiler uyandırmaya ve aynı zamanda bu anlamı çıkaramayan kişiler ile aralarına bir set çekip bir çeşit aidiyet hissi sağlayan kümeleşmeler yaratmaya başladı. Bu genel olarak hayatın her yanında karşımıza çıkan bir konsept olsa da sanal ortamdaki etkileri ve sebeplerini anlamak için “pandemi” dönemini inceleyebiliriz.
İnsanlar herhangi başka bir aracı olmadan, sembolleştirdikleri bir durum sayesinde onlar ile aynı fikre sahip bireyleri internet üzerinde tanımlayabilmekteler. Bu internet medyasına öznel bir vasıf kazandırarak ayrı bir erişim gücü ortaya çıkarıyor. Benzer bir durum ise “emoji” veya “emote” dediğimiz ikonların görselliklerinden gelen somut anlamı aşarak kullanılması ve yine bunu aynı ortamda kullananlar arasında sessiz bir bağ oluşması. Gündelik olarak kullanılan «asosyal» kelimesince asosyalleşen toplumun git gide cihazlara bağlı olarak değişmeye devam edip onlara bağımlı hale gelmesi sürecinde asosyallik artık norm haline gelip kimilerinin ortak değer olarak saydığı ve bağlılık hissettiği bir kavram haline gelmesinin ardından gündelik hayattan psikososyal ihtiyaçlarını karşılayamayan bireylerin pandemi sürecinde eve kapanmasıyla bu tarz yordamlara başvurmuş olması gayet normal. Kendisiyle benzer fikirlere sahip olanlar ile veya öyle olduğunu düşündüklerimizle gruplaşmak insanın doğasında sıkça gözlemlenen bir durum.
Ben ise öznelliğin yalın ve masum görünen ikonlar ve benzerleri ile dolaylı olarak bu şekilde internet üzerinde anlaşılabilir ve kişilere atanabilir, kategorize edilebilir bir durum haline gelmesinin ileride olumlu veya olumsuz birçok etkisi olacağını düşünüyorum.
Yorumlar