Hollanda'da bulunan banka şube sayısı 420'ye düştü. 2000'lerin başında Hollanda'da 6.100 banka şubesi varken, bu sayı günümüzde % 93 azalarak 420 adede düşmüş. Neden olarak da artan dijitalleşme ve Kovid-19 sonrası fiziksel işlemlerin yerini çevrim içi işlemlerin alması olarak belirtilmiş.

Araştırmam sonucunda ise Kuzey Avrupa'da bulunan ülkelerde (Hollanda, Danimarka, İzlanda, İsveç, Finlandiya) yetişkinlerin (+15) hesap sahiplik oranlarının % 100 olduğuna ulaşmıştım.

Bu orana aslında epey bir süredir sahip olan bu ülkelerde 2000'li yılların başından banka şubesi sayısında sürekli bir azalma görülmekte. The World Bank'tan ulaştığım verilere göre, 100.000 kişiye düşen banka şube sayısı 2005-2021 yılları arasında;

*Danimarka'da 50'den 18'e,

*Hollanda'da 28'den 5'e,

*Finlandiya'da 14'den 6'ya

*Norveç'te 12'den 6'ya

*Avrupa Bölgesinde 32'den 17'ye gerilemiştir.

Aynı süre içerisinde Türkiye’de önce 20'ye çıkmış, 2015 yılından itibaren ise düşüş trendi başlamış, 2021 yılında ise 15 olarak gerçekleşmiştir.

Kuzey Avrupa ülkelerindeki şubelerden bazılarının ise 5 gün tam mesai olarak çalışmadığı, haftanın bazı günleri hatta günün sadece belli saatleri de çalıştığı bilinmekte.

Gelecek dönemler için danışmanlık hizmeti ve/veya yatırım-proje kredileri gibi daha nitelikli işlemler için banka şubelerinin fiziki olarak kalması gerektiğini düşünen kişiler az değildir.

Kuzey Avrupa ülkelerindeki banka şubelerinin geleceği, kapanış trendinin devam edip etmeyeceği, bu trendin diğer ülkelere nasıl yansıyacağı da merak edilen konuların başında gelmekte.

Hesap sahipliği oranında % 100'e yaklaşan ülkelerde şube kapanışları başlayacak, ya da devam edecektir. Optimal şube sayısı ise birçok nedenden (yüzölçümü, nüfus, teknolojik imkanlar, eğitim..vb) dolayı ülkeden ülkeye değişecektir.

Bununla beraber halen Dünyanın birçok ülkesinde finansal hizmetlere ulaşamayan 1.3 milyar kişi var. Bazı ülkelerde banka şubeleri açılmaya devam ederken, bazı ülkelerde de banka şubeleri de açılmaya devam edecektir.

En Değerli Bankalar

The Banker tarafından "Dünyanın En Değerli 500 Bankası" verileri yayınlandı.

Listeye baktığımızda ilk 5 sıradaki bankaların geçen seneye göre değişmediği (ilk 4 sıra son 5 senedir aynı) ve ilk 10'da 5 Çin ve 5 Amerikan bankasının olduğu dikkat çekmektedir.

Ülkemizden ise 7 Banka listeye girmiştir. En değerli Bankalarımız sırayla Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası olarak görülmektedir.

Avrupa bölgesinde HSBC, Santander ve Barclays en değerli ilk 3 banka olarak yer almaktadır.

En değerli Bankaların bulunduğu ülkelere baktığımızda ise Çin ve Amerika'nın % 55 paya sahip olduğu görülmektedir. Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa 2 ülkeyi takip etmekte, ülkemiz ise 34. sırada yer almaktadır.

Bana göre aynı listedeki 2 önemli husus;

- Japon Bankalarının değerinin bir önceki seneye göre % 16 düşmesi (en değerli ilk 5 bankasından 4'ünde değer kaybı bulunmaktadır)

- Brezilya Bankalarının değerinin aynı dönemde %31 artması (listede bulunan 11 Bankadan 10'u bu dönem değerini artırmıştır)

Raporun en dikkat çekici verisi ise geçtiğimiz günlerde iflas eden SVB'nin (Silicon Valley Bank) geçtiğimiz sene yüzde olarak en fazla marka değeri artışı (% 148) sağlayan banka olmasıdır.

Son olarak listede sadece 2 adet dijital banka bulunmaktadır, Nubank (Brezilya) ve Revolut (Birleşik Krallık). Nubank sıralamada üst sıralara çıkmış, Revolut ise ilk defa listeye girmiştir.