Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlaması, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması ile mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirirken hizmet alma süreçlerinde günümüz bilişim teknolojilerinin getirdiği imkânlardan daha fazla yararlanması amacıyla geliştirilen Dijital Vergi Dairesi uygulaması yürürlüğe girdi.
Dijital Vergi Dairesi hizmetlerinden yararlanmak isteyen ve daha önce şifre edinmemiş gerçek ve tüzel kişiler sistem üzerinden istenen bilgileri girmek suretiyle şifre edinebileceklerdir. Bu kişilerin, Dijital Vergi Dairesi Şifre Talep Bildirimini kendileri veya Dijital Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla mükellefiyet kaydı bulunanların bağlı oldukları vergi dairesine, mükellefiyet kaydı bulunmayanların ise herhangi bir vergi dairesine bizzat vererek de şifre edinmeleri mümkündür.
Dijital Vergi Dairesi üzerinden kişiler, vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bilgilerini elektronik ortamda görüntüleyebilecektir.
Aşağıda yer alan işlemleri, dileyen kişilerin Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirmesine imkan tanınmıştır.
1-) Borç ödeme
2-) Mükellefiyet durum yazısı
3-) Borç durum yazısı
4-) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin işlemler
5-) Vergi kimlik numarası işlemleri
6-) e-Vergi Levhası işlemleri
7-) Re’sen terk işlemleri
8-) ÖTV 2/A sorgulamaları
9-) Gümrük beyannamesi sorgulamaları
10-) Yabancıların vergisel işlemleri
11-) Özelge talebi
12-) Emanet işlemleri
İnteraktif Vergi Dairesi ve İnternet Vergi Dairesi gibi uygulamalar üzerinden sunulan hizmetler belli bir plan dâhilinde Dijital Vergi Dairesine aktarılarak bu sistem üzerinden sunulacak.
İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, e-Beyanname gibi kullanıcı kodu ve şifre kullanılarak erişim sağlanan uygulamalara Dijital Vergi Dairesi üzerinden giriş yapılabilecektir.
Bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin internet veya mobil uygulama üzerinden alınması aşamasında kişilerin sistemde tanımlı mobil telefon numarasına gönderilen şifrenin sistem tarafından doğrulanmasının istenilmesi halinde şifre doğrulandıktan sonra işlemler gerçekleştirilebilecektir.
Mükelleflerin artık vergi dairesine gitmeden tamamen dijital ortamda tüm işlemlerini yapabileceği bir iklim oluştu diyebiliriz. İstisnai haller dışında mükelleflerin ve meslek mensuplarının dijitalleşme yoluyla sağlanan avantajlardan yararlanarak ciddi anlamda zaman tasarrufunda bulunmaları önemli.
E-beyanname, e-fatura, e-arşiv, e-defter vs. derken dijital vergi dairesi ile sürecin bütünlük kazanmasını kıymetli buluyorum. Bu eksende Gelir İdaresi Başkanlığı bürokratları ve çalışanlarını tebrik ediyorum.