Ananas yediğinizde dilinizde o garip yanma hissini mutlaka yaşamışsınızdır. Hani o "Bu meyve bana ne yaptı şimdi?" diye düşündüğünüz an. İşte o his, bir yandan tropik bir meyveyi keyifle yerken bir yandan da sanki ananasın size küçük bir "saldırısı" gibi hissettiren o rahatsız edici acı. Peki neden ananas yediğimizde dilimiz bu kadar hassaslaşıyor?
Bu olayın arkasındaki suçlu, ananasın içindeki bromelain adı verilen bir enzim. Bromelain aslında protein parçalama konusunda uzmanlaşmış bir enzim. Ananasın özünden gelir ve proteinleri parçalayarak onları daha küçük amino asitlere dönüştürür. Yani aslında siz ananas yerken, ananas da küçük bir intikam almak için dilinizdeki proteinleri ufak ufak parçalar. Şaka bir yana, bromelain özellikle dildeki hassas dokulara etki eder ve bu yüzden dilde o yanma hissi ortaya çıkar.
İlginç olan şu ki, bromelain aslında hayvansal proteinleri parçalamada oldukça etkilidir. Bu yüzden bazen et tenderizer (et yumuşatıcı) olarak bile kullanılır. Yani o dilinizde hissettiğiniz yanma, aslında bu enzimin proteinleri parçalayan doğasıdır. Fakat endişelenmeyin, vücudunuza herhangi bir zarar vermez, çünkü mide asidimiz bu enzimi parçalayarak etkisiz hale getirir.
Ananas ve benzeri meyvelerde bu yanmayı daha çok yaşıyorsanız, belki de ağız içi hassasiyetinizin biraz fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Pamukçuk, aft gibi ağız problemleri ya da B vitamini eksikliği olan kişilerde bu his daha yoğun olabilir. Turunçgiller gibi asidik meyvelerde de benzer bir acı hissedilebilir, ama ananasın yaptığı, işin biraz daha biyolojik boyutunu açığa çıkarıyor.
Bu arada ananasın faydalarını da unutmamak lazım. Bromelain aslında sindirim sistemine yardımcı olabilir, iltihap önleyici özellikleri sayesinde çeşitli sağlık sorunlarına karşı da destek olabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi fazla tüketimden kaçınmakta fayda var; özellikle de kan sulandırıcı kullanıyorsanız, doktorunuza danışmadan bromelain tüketmeyin.