Şükürler olsun; ‘Umut Hakkı’ diye bir deyimle de tanıştık.
Hakkında hiçbir şey bilmediğimiz, hala da tam olarak çözemediğimiz bir kavram bu.
Karine usulüyle söyleyelim; Apo’yu serbest bıraktıracak bir sözde çıkış yolu.
Suçu ne olursa olsun, bir adamı özgürlüğüne kavuşturmanın sözde çözümü.
5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 107’nci maddesinin 2. Fıkrası, müebbet hapse mahkum olanların 30 yıllık cezasını iyi halli geçirmesi halinde salıverilmesini öngörüyor.
Ancak aynı maddenin 16’ncı fıkrası devletin güvenliğine karşı suçları, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçları, milli güvenliğe karşı suçları bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde işleyenleri bu af kapsamından ayrı tutuyor, affetmiyor yani.
Anlaşılan o ki, bu fıkrayı kadük sayacak bir arayış telaşı var. Tam da sanki Apo için yazılmış bu fıkra kadük ettirilirse ve öylece devam edilirse ileride ne olacak?
Sanırsınız terör suçu diye bir kavram kalmayacak.
“Terörsüz Türkiye” arzusu ve bekleyişi, böyle bir mantık kıskacında kolay kolay gerçekleşebilir mi dersiniz?
Karşı güçler, böyle bir ihtimale geçit vermeyeceğe benziyor. Umut Hakkı ile ısrarın patinaj yapma ihtimali büyük. Devlet Bahçeli’nin bu argümanı, olaya hem toplumsal, hem yasal hem de vicdani açıdan bakanlar karşısında nasıl bir sonuca ulaşır; bilenler söylesin lütfen.
Taksicilikte ilginç uygulama
Rus Yandex firması, İzmir’de ve Antalya’da hem şoför esnafını, hem de vatandaşı mutlu eden bir projeyi hayata geçirdi.
Sistem, şöyle:
Şoför esnafı ve vatandaş, önce “Yandex Go”programını telefonuna indiriyor. Sonra taksi istediğinde bu programı arıyor. Sistem, en yakın taksi şoförünü kendisine yönlendiriyor.
Bundan sonrası çok ilginç:
Diyelim ki taksimetre 800 lira yazdı. Müşteri şoföre 400 lira (Şimdilerde 600 lira) ödüyor. Yandex, kalan kısmını şoförün hesabına yatırıyor. Bu sayede esnafın işi ve kazancı ikiye katlanmış durumda. Sistem, müşteriye zamanında yetişen şoföre puan veriyor. Keza, iyi davranan yolcuya da. Bu puanlar yükseldiğinde şoföre daha çok iş geliyor, müşteriye de bir sonraki yolculuğunda indirim uygulanıyor.
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Meslek Odası, sistemi benimsemiş durumda ve her türlü desteği de veriyor. Ancak Yandex’in hiçbir çıkarı olmadan aradaki farkı şoföre nasıl ödediği de merak ediliyor.
“Reklamlardan alabilir” deniyor. Ortada reklam diye bir şey yok. “Şimdi cepten ödüyor ama sistem oturduğunda payını alacak” deniyor. Bu da mantığa uygun değil.,
Kısacası taksici esnafını memnun eden, bir o kadar da yolcuya neredeyse yarı fiyatına yolculuk olanağı sunan bu sistem şimdilik tıkır tıkır işliyor.
Alan memnun, satan memnun.
Daha ne olsun?
Yasalar böyle diyor
Gerçi şu anda bir başbakanımız yok ama Türkiye Cumhuriyeti yasaları, başbakan olmayı belli kriterlere bağlamış.
Birincisi en az ilkokulu bitirmiş olacak.
İkincisi 25 yaşından küçük olmayacak.
Sonrası malum. Sabıkası olmayacak, sağlık sorunu bulunmayacak falan.
Bakar mısınız, yasalarımız bize ilkokulu bitiren birinin başbakan olabileceğini dayatıyor. 25 yaşında bir başbakan olabileceği mesajını veriyor.
Düşünün. Parlamenter sisteme geçtik, bir başbakanımız var. 25 yaşında ve ilkokul mezunu.
İtiraz etme hakkımız yok. Ama seyreyleyin gümbürtüyü.