İçsel çatışmanın nedeni nedir? Asıl neden pozitif ile negatifin ya da iyi ile kötünün çatışmasıdır, diyebiliriz. 

Her insan çocuklukta mutlaka “iyi insan” olma koşullanmasına maruz bırakılmıştır. Çevredeki insanlar çocuğa “iyi insan” imajı dayatmıştır. Ama bu “iyi insan” imajı çevredeki insanların bencil isteklerine, amaçlarına, inanç dayatmalarına, alışkanlıklarına, kültürel baskılarına dayanan unsurlardan oluşur. 

Çocuk büyüyüp yetişkin bir insan olduğu zaman bu “iyi insan” imajı ile sürekli içsel çatışmalar yaşar. 

Her ne kadar birey “iyi insan” olmaya koşullanmış olsa da, hayatını kendi istekleri doğrultusunda yaşar. Ama diğer taraftan yaptığı şeyler “iyi insan” imajına uymayınca içsel çatışmalar yaşar çünkü iyi insan olmak ister.

Aslında “İyi insan” tanımı ülkeye, insana, kültüre göre değişen göreceli bir kavramdır. Neye göre, kime göre iyi insan?

Bir insana “iyi insan” imajı dayatılırsa kişi kendisini hep başkalarıyla kıyaslar ve herkesten daha iyi bir insan olmaya çalışır. Bunu yapamayınca da strese girer, depresyon yaşar. 

Küresel toplunda barış sağlanması için çocuklara “iyi insan” imajı dayatılmaktan vazgeçilmelidir.  Aksi halde içsel çatışma ve dışsal savaş asla bitmez.

Bu yüzden çocuklara” iyi insan” olmayı değil de gerçek insan olmayı öğretmek gerekiyor. Bunun için herkesin gerçekten kim olduğunu öğrenmeye ihtiyacı var. Yani hepimizin “geçici olarak insan bedenini kullanan ebedi ruhi varlıklar olduğumuz” gerçeğini bilerek ebedi özüne dönmesi ve ebedi varlık olduğunu bilerek yaşaması gerekiyor. 

O zaman içsel çatışma biter ve insan kendisiyle barışık yaşamaya başlar. Bunu başaran birey çevresindeki kişilerle de barış içinde yaşayabilir.

Dünya Değişim Akademisi’nde uygulanan “Çatışma Yönetimi” değişim programı içimizdeki çatışmadan dolayısıyla da çevremizdeki çatışmadan kurtulma şansını bizlere veriyor. 

Kendini değiştir dünyan değişsin, dünyanı değiştir dünya değişsin!